Újabb egymilliárd Yahoo-felhasználó adatait lopták el

Minden idők legsúlyosabb hackertámadásáról számolt be szerdán a Yahoo online óriás, a jelentés szerint egymilliárd ügyfél adataihoz fértek hozzá illetéktelenek.

A Yahoo tájékoztatása szerint a hackerek neveket, telefonszámokat, e-mail-címeket, születési dátumokat, titkosított jelszavakat és egyes esetekben titkosított és titkosítatlan biztonsági kérdéseket és válaszokat szereztek meg. A cég úgy véli: bankszámla- és bankkártyaadatok nem kerültek rossz kezekbe. A vállalat azt is világossá tette: együttműködik az ügyben a bűnüldöző szervekkel.

A most azonosított támadás még 2013 augusztusában történt. A cég szeptemberben is beszámolt már egy hasonló támadásról, akkor azt mondták, hogy 2014-ben 500 millió felhasználójuk fiókjaihoz fértek hozzá kiberbűnözők. Már ez az információ is elég volt a Verizonnak, – amely még júliusban jelentette be, hogy 4,83 milliárd dollárért felvásárolná a Yahoot – hogy októberben bejelentse: gondolkodik, hogy így megkössék-e az üzletet.

Az újabb hackertámadás kapcsán a Verizon úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálják az új fejlemények hatását, mielőtt levonnák a végső következtetéseket és döntést hoznának az ügyben. A Yahoo szóvivője elmondta a Reuters-nek, hogy a cég folyamatosan tájékoztatta a Verizont az aktuális vizsgálatokról, és bíznak abban, hogy a mostani incidens nem befolyásolja a függőben lévő tárgyalásokat a két vállalat között.

A Yahoo most kötelezi valamennyi felhasználóját, hogy azonnal változtassanak jelszót. Ez egy erősebb intézkedés a szeptemberinél, mikor a jelszócsere csak ajánlatos volt.

„A Yahoo nagyon elbaltázta” – mondta Bruce Schneier kriptográfus, aki egyike a világ legelismertebb biztonsági szakértőinek. „Az most már világos, hogy nem vették komolyan a biztonságot. Személy szerint én nagyon nehezen bíznék meg bennük a jövőben” – tette hozzá.

Egyelőre nem tiszta, hogy hány aktív felhasználó érintett a támadásokban. A Yahoo-nak valamivel több, mint 1 milliárd aktív felhasználója van, ám ennél sokkal több fiókja. Azt viszont nem tudni, hogy a kibertámadások hány inaktív fiókot érintettek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »