Külön tárgyalná a Brexitet az EP

Külön egyeztetésekbe kezdhet az Európai Parlament (EP), amennyiben a többi uniós intézmény nem vonja be a testületet az Egyesült Királyság távozásáról szóló tárgyalásokba – figyelmeztetett szerdán Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója.

Verhofstadt erről az EP strasbourgi plenáris ülésén beszélt, miután olyan hírek láttak napvilágot: abban állapodhatnak meg csütörtöki csúcstalálkozójukon a bennmaradó tagállamok vezetői, hogy az EU részéről az Európai Bizottság vezesse a tárgyalásokat az Európai Tanács soros elnökségét betöltő ország részvételével. Az EP a kiszivárgott információk szerint „másodlagos szerepre” lenne kényszerítve, miközben az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti esetleges egyezményt az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

„Be kell vonni a parlamentet már a tárgyalások első napjától. Azt akarják, hogy külön egyeztetésekbe kezdjünk a brit parlamenttel? Ha ezt szeretnék az állam- és kormányfők, akkor párhuzamos tárgyalásokat indítunk. Én nem akarnám ezt, de az Európai Tanács láthatólag ezt szeretné” – mondta felszólalásában Guy Verhofstadt.

Később Martin Schulz, az EP elnöke levelet küldött Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, amelyben hangsúlyozta, hogy „súlyos következményei” lesznek, ha a parlamentet tényleg kirekesztik a tárgyalásokból. A szociáldemokrata politikus felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Parlament végső soron meg is vétózhatja majd a felek által kidolgozott egyezményt. Ebben az esetben a kiválási tárgyalások határidejének lejártakor egyszerűen hatályukat veszítenék az uniós alapszerződések az Egyesült Királyság vonatkozásában – mutatott rá. „Ez lenne a lehető legkeményebb Brexit, ami mindenkinek csak a kárára válna” – tette hozzá.

London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból. A piacokon erős az aggodalom a „kemény Brexit”, azaz az attól való félelem miatt, hogy a szigetország nemcsak az Európai Unióból, hanem annak az egységes belső piacáról is kivonul szabadkereskedelmi megállapodás nélkül.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »