Óvatos a Lufthansa a bizonytalan környezetben

Profitfigyelmeztetést adott ki a Lufthansa-csoport csütörtökön, mert számításuk szerint a cég év végi várható üzemi eredménye az előző évi szint alatt marad.

A légitársaság honlapján közzétett tájékoztató szerint az előzetes adatok alapján 15 milliárd euró árbevételt ért el a cég az első fél évben, 400 millióval kevesebbet, mint egy évvel korábban, az üzemi eredmény viszont a tavalyi első fél éves 468 millió euró után az idén 529 millió euróra nőtt és az egységköltségek is 1,3 százalékkal mérséklődtek.

  • Korábbi eredményszámok
A 2015-ös évben a Lufthansa-csoport 1,8 milliárd eurós kiigazított üzemi eredményről számolt be, ami 55 százalékkal haladta meg a 2014-es szintet.

A hosszú távú járatokon viszont kevesebb foglalást regisztrált a légitársaság, főként az ismétlődő terrorista támadások miatt. Mivel a márciusban készült előrejelzés óta jelentősen nőtt a bizonytalanság a gazdaságban és a politikai környezetben, a Lufthansa úgy döntött, hogy csökkenti éves üzemi eredmény előrejelzését, úgy számol, hogy a jelenlegi helyzetből az év végéig már nem lesz kilábalás.

Lufthansa

A Lufthansa várakozása szerint az egy utaskilométerre számított bevétel a második fél évben 8-9 százalékkal csökkenni fog, erre válaszul a légitársaság 6-ról 5,4 százalékra mérsékelte a kapacitásbővítést, az egységköltségek a várakozások szerint 2-3 százalékkal mérséklődhetnek, a kerozinköltség pedig várhatóan 350 millió euróval lesz alacsonyabb a második fél évben.

A profit warning hatására a Lufthansa részvényei közel 6%-os mínuszban zárták a mai tőzsdei kereskedést, a papírok a tegnapi 11,10 eurós szintről 10,44 euróra estek. A főbb német és egyéb európai részvények árfolyamait a Kitekintőn is követheti, Tőzsde rovatunkban.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »