A Brexit nem okozott sokkot, de van még tennivaló

Az Európai Központi Bank elnöke szerint az euróövezet robusztus szabályozási keretrendszerének köszönhetően különösebb megrázkódtatás nélkül tette túl magát a Brexit-sokkon.

Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton. Mario Draghi a döntést követő tájékoztatón kiemelte, hogy az EKB irányadó kamatai tartósan, akár a gazdasági előrejelzések időtávján túl is a mostani vagy ennél alacsonyabb szinteken maradnak. Az inflációs cél megvalósulásának függvényében a mennyiségi monetáris ösztönző eszközök köre is bővülhet, illetve futamidejük meghosszabbodhat.

  • A tagországok támogatása is fontos
Mario Draghi ezúttal is megismételte az euróövezeti tagállamoknak korábban címzett felszólítását, hogy az EKB országspecifikus ajánlásaival összhangban támogassák strukturális reformokkal, versenyképesség-javító intézkedésekkel, infrastrukturális beruházásokkal és munkaerő-piaci lazításokkal az euróövezeti jegybank gazdaságösztönző célú monetáris intézkedéseit.

Az első jelek szerint az euróövezet különösebb problémák nélkül tette túl magát a Brexit piaci következményein, az elkövetkező hónapokban azonban több információ áll majd rendelkezésre, és az EKB már jobb helyzetben lesz a piaci kondíciók megítéléséhez – fejtette ki Mario Draghi.

Mario_Draghi

Az euróövezet belső keresletre támaszkodó növekedése az Eurostat adatai szerint töretlenül, bár az év elejinél kissé lassabb ütemben halad – mutatott rá az EKB elnöke, hozzátéve, hogy a jelek szerint az év hátralévő részében is az első negyedévinél kissé lassabb növekedésre lehet számítani. A pénzügyi környezet kedvez a beruházások növekedésének, a tartósan alacsony olajárak pedig hozzájárulnak a lakosság elkölthető jövedelmének, így fogyasztásának a növekedéséhez. A geopolitikai tényezők és a gyenge exportkereslet függvényében az euróövezet növekedési kockázatai azonban nem veszítettek erejükből – jegyezte meg. Az infláció az elkövetkező hónapokban még alacsony szinten marad, mielőtt az év vége felé növekedésnek indulhatna.

Forrás: MTI

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply