Adócsalás miatt ítélték el az ellenzéki aktivistát

Elutasította Aj Vej-vej (Ai Weiwei) kínai másként gondolkodó művész fellebbezését a pekingi bíróság abban az adócsalási perben, amelyben az általa alapított céget több mint 2 millió dollár értékű bírságra ítélték – derült ki keddi pekingi médiajelentésekből.

A főváros Csaojang (Chaoyang) kerület bíróságának döntését újságíróknak kommentálva Aj „nagy csalódottságának” adott hangot, noha korábban úgy nyilatkozott, nem lát reményt egy számára kedvező döntésre.

A Fake Cultural Development nevű gazdasági társaságot Aj alapította, de a felesége neve alatt fut – közölte Pu Csi-csiang (Pu Zhiqiang), a család ügyvédje. Pu arról is beszámolt, hogy a bíróság kimondta: a cég elleni eljárás törvényes volt.

Aj – csakúgy mint a korábbi tárgyalásra – ezúttal sem kapott idézést. A fokozott rendőri jelenléttel megerősített bíróság épületében tartott ítélethirdetésen Aj felesége, Lu Csing (Lu Qing), Pu és egy másik ügyvéd volt jelen.

Pu Csi-csiang a sajtó képviselői előtt azt mondta, nem ismerik el az ítélet törvényességét és bíznak abban, hogy kiállásuk „az ébredező polgári öntudat” kifejeződése.

A nyers szókimondásáról és rendszerbírálatáról ismert, 55 éves Aj Vej-vej ügye tavaly áprilisban került a figyelem középpontjába, amikor a pekingi repülőtéren őrizetbe vették, majd három hónapig ismeretlen helyen tartották.

Szabadon engedése után arra kötelezték, hogy ne hagyja el a fővárost. A hatóságok azzal indokolták őrizetbe vételét, hogy a művészhez kötődő pekingi cég jelentős adótartozást halmozott fel, ellene, illetve vállalkozása ellen gazdasági bűncselekmény gyanújával indítottak nyomozást.

Pekingben akkor a külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján közölte, hogy Aj ügyében rendőrségi nyomozás folyik. Biztosította az újságírókat arról, hogy a törvényeknek megfelelően fognak eljárni, s hogy az egésznek semmi köze az emberi jogokhoz, vagy a szabad véleménynyilvánításhoz.

A vizsgálat lezárultával Aj cégét 15 millió jüan (2,4 millió dollár) adó utólagos megfizetésére kötelezték. Az adóhátralékból 8,45 millió jüant Aj 2011 novemberében egy állami bankszámlára biztosítékként befizetett, mert – állítása szerint – enélkül feleségét letartóztathatták volna.

Kitekintő / MTI

Friss hírek