Elfogatóparancs az egyenlítői-guineai elnök fia ellen

Pénzmosással vádolja két francia bíróság Egyenlítői-Guinea elnökének fiát. Az ügy egy kiterjedtebb nyomozás része, amelyben a gaboni és a kongói elnök is érintett.

A Reuters beszámolója szerint két francia bíróság is elfogatóparancsot adott ki Teodorín Obiang Nguema ellen, akit sok száz millió eurós pénzmosással gyanusítanak. A két bíró azzal vádolja Egyenlítői-Guinea miniszterelnök-helyettesét és mezőgazdasági miniszterét (valamint egyben az elnök fiát), hogy állami pénzekből vásárolt több nagyértékű ingatlant Franciaországban. Ügyvédje szerint azonban a bíróságok jogellenesen adták ki az elfogatóparancsot, hiszen a nemzetközi jog alapján a külföldi tisztviselők mentelmi jogot élveznek. Ennek megfelelően a közismerten extravagáns életet élő Obiang nem jelent meg a kihallgatásán. 

Nem csak a franciákkal gyűlt meg a baja Teodorínnak. Hasonló helyzettel kell szembenéznie az Egyesült Államokban is, ahol becslések szerint vagyona több tíz millió dollárra rúg: számos kúria, repülőgép és hajó tulajdonosa. A francia hatóságok februárban egy Párizs környéki villájában tartott házkutatást, és több drága ékszert, műtárgyat és borokat foglaltak le. Az ingatlan értéke 150 millió euró, azonban egy szórakozóhely és egy fodrászat működik benne, tehát nem használják diplomáciai célokra.

Ezek fényében talán nem is kell csodálkozni azon, hogy Teodorín apja, Teodor Obiang elnök több szervezet szerint is a világ legkorruptabb vezetői közé tartozik. Az elnök fia ellen folytatott nyomozás egyébként csupán része egy átfogó vizsgálatnak, amelyben más afrikai országok vezetőinek neve is felmerült. Így például gabon és kongó elnökét is pénzmosással vádolják. A három elnöki család feltehetően összesen 63 luxusingatlant birtokol Párizs környékén és körülbelül 200 bankszámlájuk van.

Stemler Dániel

Friss hírek