A román kormányfő mindent megígért Brüsszelnek

Írásos garanciát vállalt a román miniszterelnök az Európai Bizottság aggályainak orvoslására. Az erről szóló levelet – korábbi ígéretének megfelelően – hétfőn küldte el Victor Ponta Brüsszelbe. A testület szerdán politikai választ ad a román helyzetre az igazságügyi rendszerről szóló szokásos értékelésében.

Levélben értesítette a román miniszterelnök hétfőn az Európai Bizottság elnökét az általa tervezett intézkedésekről. A testület szóvivője kedden délben azt mondta, Victor Ponta a levélben 11 pontban vállal írásos garanciákat arra, amit múlt csütörtökön szóban is megígért már José Manuel Barrosónak. Hogy pontosan miket ígért a román kormányfő, arról nem adott tájékoztatást a szóvivő, de mint mondta, a román kabinet a hétfői írásos vállalásaival elviekben visszaállítja a jogállamiságot.

A konkrét román vállalások tehát nem ismertek, csak az, hogy a Bizottság mit vár(t) Bukaresttől. Egyrészt az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, az alkotmánybíróság eredeti hatásköreinek a visszaállítását, teljes parlamenti támogatást élvező ombudsman kinevezését, valamint nyílt, objektív eljárással egy új főügyész kinevezését.

Az alkotmánybíróság hatáskörével összefüggésben a Bizottság egy konkrét sürgősségi kormányhatározat visszavonását is kérte a kabinettől. Ez az a határozat, amely megtiltotta a taláros testületnek ilyen határozatok alkotmányos vizsgálatát. Ugyancsak egy konkrét határozat visszavonását tartja szükségesnek Brüsszel, amely eltörölte volna az érvényes népszavazáshoz szükséges 50%+1 fős részvételi küszöböt.

Utóbbi azért fontos, mert a román állampolgárok népszavazáson voksolhatnak majd július 29-én a Traian Basescu korábbi államfő lemondatásáról szóló parlamenti határozatról.

Az Európai Bizottság szóvivője nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a két konkrét határozat visszavonását is megígérte-e Victor Ponta, jóllehet, a kormányfő hétfőn egy lapinterjúban, és állítólag a José Manuel Barrosóval hétfőn folytatott telefonbeszélgetésében is megígérte, hogy a július 29-i referendumon is érvényben lesz a részvételi küszöb. Erről szavaz keddi és szerdai rendkívüli ülésén a román parlament is.

„Az Európai Bizottság a szerdán elfogadandó CVM-jelentésben politikai választ fog adni a közelmúltbéli romániai eseményekre” – közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Frédéric Vincent, jelezve azt is, hogy a hétfői pozitív fejleményeknek is nyomuk lesz a dokumentumban.

A testület minden nyáron értékeli a román és a bolgár igazságügyi és korrupcióellenes intézkedéseket az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretein belül. A CVM felállítása volt a feltétele annak, hogy Románia és Bulgária 2007. január 1-jétől csatlakozhasson az Európai Unióhoz. A CVM különböző intézkedéseket és megfelelési szinteket ír elő a két országnak, amelynek teljesítése esetén megszűnhet a mechanizmus.

Sajtóhírek szerint a közelmúltbéli eseményeket megelőzően a román hatóságok meg voltak arról győződve, hogy idén nyáron megszüntetheti a Romániára alkalmazott CVM-et az Európai Bizottság. Ez pedig bukaresti várakozások szerint megnyithatja az utat Románia őszi schengeni csatlakozása előtt is. (Az erről szóló egyhangú szavazásokon Hollandia többször is megvétózta a határellenőrzés nélküli zóna kibővítését Romániával, és utalt arra, hogy egy pozitív CVM-jelentés meggyőzhetné Hágát arról, hogy Románia alkalmas a schengeni tagságra – a szerk.)

Victor Ponta kormányának intézkedései viszont megbolygatták a helyzetet. Mindezek alapján egyelőre kiszámíthatatlan, hogy az Európai Bizottság szerdán a CVM megszüntetését fogja-e javasolni Románia esetében. A Bizottság szóvivői minden ezzel kapcsolatos kérdés feltételénél türelemre intettek, az Európai Bizottság a szerdai ülésén vitatja meg ismét a román helyzetet, és ez alapján állítja majd össze a CVM-jelentést.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »