Rákaptak a pozsonyiak a rajkai szamócára

Rajkán javában érik a földieper. A kiterjedt ültetvényeken már elkezdődött a termés begyűjtése „szedd és vidd” alapon. Így jóval olcsóbb az illatos gyümölcs. Még a pozsonyiaknak is megéri átruccanni rajkára egy kis eperszüretre.

Garmadával terem a földieper a rajkai ültetvényeken.  Sokan maguk szüretelik le az ízes gyümölcsöt lekvárnak, téli befőttnek. Még a pozsonyiak is nagy számban járnak át eperért a határ túloldalára. Kilójáért itt csak 1,4 eurót fizetnek, ha a termést maguk gyűjtik be. A pozsonyi piacokon egyszer ennyit kérnek el tőlük ugyanennyi eperért – tudta meg a pluska.sk.

A lap megállapította, hogy Pozsonyligetfalutól a rajkai epermezőig alig 15 kilométer az út. Azoknak is megéri átruccanni ide, akiknek a „paripája” kicsit több üzemanyagot fogyaszt a kelleténél. Bárki szüretelhet epret Rajkán, egyetlen feltétellel: ha van nála saját vödör, vagy kosár. Ezt a bejáratnál lemérik, a súlyáról bizonylatot adnak, amit a szüret végén, fizetéskor fel kell mutatni.

A pozsonyiak már ismerősen mozognak a rajkai epermezőn. Van, aki egy szezon alatt többször is megfordul itt. Az ültetvény melletti parkolóban szinte csak szlovák rendszámú autók parkolnak. „Mi először vagyunk itt, de nagyon tetszik. Pár perc alatt 5 kg szamócát  szedtünk” – mesélte lelkendezve egy fiatal pozsonyi házaspár a szlovák hírportálnak.

Fizetni forintban és euróban is lehet.  Az elárusítók egyike ráadásul még szlovákul is beszél, ami jelentősen megkönnyíti az „üzletelést”. Az epermezőt Pozsonyból könnyű megtalálni, mert az odavezető utat a határtól számtalan tábla jelzi.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek