Újra tüntetnek Marokkóban

Casablanca utcáin a választások után fél évvel ismét tüntetnek az emberek, mert a remélt változások nem történtek meg és továbbra is magas a munkanélküliség.

Vasárnap több tízezren vonultak a marokkói Casablanca utcáira, hogy felszólaljanak a kormány ellen, mert az nem hozott megfelelő intézkedéseket a magas munkanélküliség, korrupció és az egyéb szociális problémák orvosolására, mint az írástudatlanság vagy az egyenlőtlen gazdasági növekedés. Ez a legnagyobb ellenzéki tüntetés mióta az iszlamista vezetésű kormány elfoglalta helyét a parlamentben.

2011 novemberében az általános parlamenti választásokon az Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) nyerte el a legtöbb parlamenti helyet és a kormánykoalíció vezetője is a mérsékelt iszlamista pártból került ki. VI. Mohamed, marokkói királynak tavaly úgy sikerült az arab tavasz tüntetéseinek elejébe menni, hogy megígérte, hatásköreit a választott kormányra ruházza és reformok sorát indítják el, így az új alkotmányt a tavaly júliusi népszavazáson hagyták jóvá. A marokkói demokráciáért tett intézkedések nemzetközileg is elfogadottak, azonban kritikusok szerint ez mind csak a látszat.

Abdelilah Benkirane, a marokkói miniszterelnök a szociális jogok kibővítését ígérte, azonban most szembe kell néznie az elégedetlenek tömegével. A tüntetést a szakszervezetek szervezték azért, mert úgy vélik, az országban semmi sem változott az elmúlt fél évben. Az ellenzéki szocialista képviselő, Hassan Tariq az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „több, mint 50 ezren tüntetnek azért, hogy valóban elinduljon egy folyamat, ami megoldhatja az országunk társadalmi problémáit”. A BBC információ szerint körülbelül 15 és 20 ezer között lehetett az utcára vonuló elégedetlen tömegek létszáma.

A Világbank jelentése szerint Marokkóban a 15 és 29 év közötti fiatalok a lakosság mintegy 30 százalékát adják, azonban körülbelül 49 százalékuk nem jár iskolába és nem is dolgozik. Hatalmas adottság lehet ez, hiszen a fiatalok a gazdasági fejlődés és innováció motorjai lehetnek, azonban jelenleg korlátozottak a lehetőségeik és nem támogatják őket eléggé ahhoz, hogy be tudjanak illeszkedni a munka világába.

Kántor Adrienn

Friss hírek