Észak-Koreáról és gazdasági együttműködésről tárgyaltak Ázsia nagyhatalmai

Vasárnap került sor az ötödik éves hármas csúcstalálkozóra Kína, Dél-Korea és Japán között. A három ország vezetői megegyeztek abban, hogy közös fellépéssel fogják megakadályozni a további észak-koreai provokációt, és kiemelt fontosságú ügynek tekintik a Koreai-félsziget stabilizálását. Az észak-koreai kérdés mellett egy közös szabadkereskedelmi egyezmény létrehozásának lehetőségéről tárgyaltak, valamint aláírtak egy hármas befektetési megállapodást, amely kulcsfontosságú lehet a három ország gazdasági kapcsolatainak fejlődésében.

Csúcstalálkozót tartott vasárnap Pekingben Kína, Dél-Korea és Japán. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, Li Mjong-bak dél-koreai elnök és Noda Josihiko japán miniszterelnök az észak-koreai kérdésről és a három ország közti közös szabadkereskedelmi övezet létrehozásának lehetőségéről tanácskozott.

A három ország vezetői egyetértettek abban, hogy csak együttműködéssel akadályozhatják meg, hogy Észak-Korea további feszültségeket okozzon a térségben. A három legjelentősebb gazdasági és politikai befolyással bíró ázsiai ország képviselői elfogadhatatlannak tartják, hogy Phenjan a jövőben kísérleti atomrobbantást vagy a nemrégiben végrehajtott rakétafellövéshez hasonló bármilyen egyéb provokációt hajtson végre a térségben, és megegyeztek, hogy közösen fognak fellépni a Koreai-félsziget biztonságának megőrzéséért.

A hármas villámcsúcs másik központi kérdése egy közös szabadkereskedelmi övezet megteremtésének előkészítése volt. Ven, Li és Noda megállapodtak abban, hogy még ebben az évben megkezdik az övezet létrehozásáról szóló hivatalos tárgyalásokat.

Közös felelősség

A kínai miniszterelnök szerint a három északkelet-ázsiai állam közös felelőssége a térség biztonságának megőrzése és fenntartása. Hozzátette, ez nemcsak mindhárom nemzet érdeke, hanem a térség gazdasági fejlődésének és haladásának is záloga. Kína tehát annak ellenére, hogy Észak-Korea egyetlen szövetségesének tekinthető, továbbra is ellenzi a rezsim atomprogramját, és célja, hogy véget vessen a Koreai-félsziget instabilitásának. Ven miniszterelnök szorgalmazta az észak-koreai nukleáris leszerelésre irányuló hatoldalú tárgyalások újrakezdését.

Li Mjong-bak dél-koreai elnök úgy nyilatkozott, hogy a három ország megállapodásának értelmében semmiképp sem fogják tovább tolerálni Phenjan provokációit és nukleáris tevékenységét. Noda Josihiko japán miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy közös fellépéssel kell megakadályozni a további provokációkat, és leszögezte, a három országnak együtt kell tennie azért, hogy semmi és senki sefenyegethesse az északkelet-ázsiai térség biztonságát.

Várható volt, hogy a három vezető tárgyalásának középpontjában lesz az észak-koreai kérdés, hiszen a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte a közelmúltban végrehajtott (sikertelen) rakétafellövést, és aggodalmát fejezte ki a régió biztonságával kapcsolatban. Ezen kívül továbbra is erősödnek a félelmek, hogy Észak-Korea a közeljövőben föld alatti kísérleti atomrobbantást fog végrehajtani. Műholdfelvételeken az is jól látható, hogy az előkészületek már a végső stádiumban vannak.

Szorosabb gazdasági együttműködés

Az észak-koreai kérdés mellett a három vezető megállapodott arról, hogy a térség gazdasági fejlődése és a válságból való minél előbbi kilábalás érdekében még idén elkezdik a tárgyalásokat egy közös szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról. Amennyiben megvalósul, az övezet a világ egyik legnagyobb szabadkereskedelmi régiója lehet, hiszen Kína, Korea és Japán együttesen a világ GDP-jének 20%-át és a teljes világkereskedelmi forgalom 17,5%-át adják. A tárgyalások azonban az országok között fennálló, évtizedek óta tartó rivalizálás és politikai bizalmatlanság miatt valószínűleg nem fognak könnyen menni, s hosszú ideig elnyúlhatnak.

„Az övezet megteremtésének előkészítése fontos stratégiai döntés, amely segítheti a térség gazdasági integrációját” – jelentette ki Ven Csia-pao. Dél-Korea és Japán elsőszámú kereskedelmi partnere Kína, a szabadkereskedelmi egyezmény pedig mindhárom ország GDP-jére pozitív hatással lenne szakértők szerint.

A hármas csúcstalálkozó részeként a vezetők aláírtak egy háromoldalú beruházási megállapodást is, amelyet a kínai miniszterelnök „az első fontos jogi dokumentumnak” nevezett a három ország gazdasága között. Az egyezmény ösztönzi, elősegíti és biztosítja a befektetéseket a szóban forgó országokban, és az első tényleges lépésnek tekinthető a szabadkereskedelmi övezet létrehozásához vezető úton.

Palócz Eszter

Friss hírek