Mocskos politikai kampány kezdődött Kínában

A legfelső köröket érintő politikai intrika története kezd kibontakozni Kínában, ám továbbra sincs világos magyarázat azzal kapcsolatban, hogy mi történt az ország talán egyik legismertebb, korrupció ellen harcoló rendőrfőnökével. A kínai mikroblogok hangosak a különböző elméletektől, azonban a sajtó hallgatásával próbálja eltussolni a kérdést. Azóta nincs hír Vang Li-csün hollétéről, hogy elhagyta az amerikai konzulátust, ahova valószínűleg menedékért folyamodott.

Vang Li-csün (Wang Lijun) polgármester-helyettes szabadságra kényszerül vonulni, hogy felépüljön a „hosszú ideje tartó túlzott munkavégzés okozta mentális stresszből, valamint rossz fizikai állapotából” – áll Csungking (Chongqing) város vezetésének február 8-i hivatalos nyilatkozatában. Nem bevett gyakorlat a hivatalnokok eltávolításának formális megerősítése, ám a felsőbb vezetés ezt szükségesnek ítélte, mivel Vang február 2-i áthelyezését találgatások követték.

A kegyvesztett rendőrfőnök

Vang egészen február elejéig Csungkingnak, a négy tartományi jogú kínai város egyikének a szervezetbűnözés visszaszorításáért felelős rendőrfőnöke volt, most azonban úgy hírlik, korrupció vádjával kivizsgálás folyik ellene – írja a BBC. Karrierje ez idáig felfelé ívelt, országos népszerűséget szerzett 2008 és 2010 között sikeres bűnözés-ellenes harcával. Tavaly az ő irányítása alatt került sor a 29 milliós tartomány egyik legbefolyásosabb gengszterének elfogására és kivégzésére, melynek megörökítéséhez helyi írókat bérelt fel. Bátorsága előtt még egy rendőrökről szóló televíziós sorozatban is tisztelegtek. Február elején azonban a jelek szerint kegyvesztetté vált: bár polgármester-helyettesi pozícióját megtarthatta, a város oktatási, tudományos és környezetvédelmi ügyeinek felelősévé tették meg.

Hatalmi játszmák

Vang Li-csünt Po Hszi-laj (Bo Xilai), a város Kommunista Párttitkára nevezte ki rendőrfőnöki pozíciójába, és rendelte maga mellé jobb kezének. Vang sikerei ezután hozzájárultak ahhoz, hogy Po esélyes legyen a nagy hatalommal rendelkező Kommunista Párt Politikai Bizottságának állandó tagjai közé kerülésre – közli a New York Times. Po – a Kínai Népköztársaság egyik alapítójának fia – már tagja a 25 főt számláló Politikai Bizottságnak, ám nem titkolt célja, hogy bekerüljön a kilenc tagú Állandó Bizottságba. Ezen ambíciójának eléréséhez idén áll a legközelebb, mivel októberben esedékes az Állandó Bizottság tagjai tíz évente tartandó tisztújításának, mikor a kilenc tagból hét – többek között Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök – leköszön. Azonban a tény, hogy volt rendőrfőnöke és patronáltja körül egy ilyen nagyszabású incidens alakult ki, jelentős mértékben lecsökkenti beválasztásának esélyeit.

Po Hszi-laj számára azért fontos, hogy Csungkingben botrányok nélkül teljen a következő év, mert az ő vezetése alatt kialakított „Csungking modell” vetélytársának, a „Kuangtung modellnek” létrehozója, Vang Jang (Wang Yang) párttitkár szintén be kíván kerülni a kilenc tagú elit testületbe. Vang Jang „Kuangtung modellje” nem csupán gazdasági liberalizmusra, hanem egy nagyobb fokú politikai nyitottságra is épül, melynek következtében Kuangtung (más néven Kanton) a legvibrálóbb, liberális gazdasággal és egyre növekvő népszerűséggel rendelkező tartomány Kínában – tájékoztat az Economist. A kapitalista jellegű vonásokkal szemben Po „Csungking modellje” a konzervatív hagyományok állami tulajdonban levő vállalatait és tradicionális szocialista értékeit képviseli. A „Csungking modell” jelentheti Kína jövőjét, mivel jelentős problémákra nyújt megoldást, többek között például a szegény belső és gazdag part menti területek közötti különbség csökkentésére – olvasható a Stratfor elemzésében. Elsősorban a hagyományos export-orientált növekedés helyett az ország belső területeinek infrastrukturális és gazdasági fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Másodszor, számos népszerű lakásépítési programot, valamint szociális reformot kezdeményezett. Továbbá aktivizálja a Kommunista Párt ideológiáját a maoista tanítások és nacionalista énekek népszerűsítésén keresztül.

Mikroblogok, találgatások és korrupció

A kínai mikroblogok szerint Vang Li-csün február 7-én, hétfőn az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) konzulátusán keresett menedéket, ám kedd este rendőrségi autókkal biztosították az épület környékét. Washingtonban Victoria Nuland, a Belügyminisztérium szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy hétfő folyamán Vang találkozott a konzulátusi hivatalnokokkal és az épületet önszántából hagyta el. Ellenben, állítása szerint, menekült státuszról, vagy menedék biztosításáról nem esett szó. Ezzel szemben Liu Vej-min (Liu Weimin) kínai külügyminisztériumi szóvivő azt nyilatkozta a riportereknek, hogy nincs semmilyen információjuk az üggyel kapcsolatban.

A kínai Southern Metropolis hírlap riportere azonban az előzőekkel ellentétes információt kapott rendőrségi forrásokból, mely szerint Vangot még azelőtt letartóztatták, hogy bejutott volna a konzulátusra és Pekingbe szállították kihallgatásra. A történtek ezen verzióját közzétevő bejegyzést törölték a Sina Weibo mikroblogról – írja a New York Times. A csungkingi vezetés közleménye, mely szerint Vang a munkahelyi stressz okozta betegszabadságát tölti, nemhogy lenyugtatta a közvéleményt, hanem okot adott újabb találgatásokra.

Egyes blogokon olvasható híresztelések szerint Vang maga is korrumpálódott, ezért kell most az igazságszolgáltatás elé állnia. Ezzel szemben más találgatások szerint Vang összetűzésbe került Póval – melynek okai között szerepelhet Vang esetleges nyomozása Po családjával kapcsolatban – és ezért kellett az amerikai konzulátuson menedéket keresnie. Elképzelhető, hogy egy nemzetközi politikai dráma előidézése volt Vang célja az amerikai diplomatáknál tett látogatásával, hiszen Pónak rontja megítélését az ügy nagyfokú nyilvánossága.

Az egyik külügyminiszter-helyettes, Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) nyilatkozata szerint ez csupán egy „elszigetelt incidens” volt, melyet sikerült megoldani, ezért nem is befolyásolja Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnök eheti amerikai látogatását.

A Bloomberg értesülései szerint egy nappal amerikai diplomatákkal való találkozását követően Vang Pekingbe repülhetett Csiu Csin (Qiu Jin) nemzetbiztonsági miniszter-helyettessel, mivel 8-án a két férfi nevére vásároltak repülőjegyet egy honlap adatai szerint, melyet az elektronikus jegyek hitelességének ellenőrzésére hoztak létre. Azonban az információt nem erősítették meg, mivel a Nemzetbiztonsági Minisztériumnak nincsen publikus elérhetősége, az Air China pedig nem kívánt nyilatkozni a kérdésről. Li Cseng (Li Cheng), a Brookings Institute elemzője szerint Vang Pekingbe szállítása azt jelenti, hogy az ország legfelső vezetői is közvetlenül érintettek a nyomozásban. Ebből látszik, hogy meglehetősen komoly az ügy, melynek csupán nagyon kis részéről van tudomásunk.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »