Lemondott a német védelmi miniszter

Beadta lemondását a német védelmi miniszter: doktori disszertációjának plágium-botránya következményeként kedden visszalépett Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) – írja a FAZ.de.

Visszalépésének oka a miniszter nyilatkozata szerint az, hogy nem vállalhatja tovább a felelősséget azért, hogy a plágium-ügyben „a port a Bundeswehr katonák hátán verik el”.  Zu Guttenberg szerint „drámai eltolódás történt”, háttérbe szorult az Afganisztánban állomásozó katonák halála és megsebesülése, „mivel a nyilvánosság és a média figyelme csak zu Guttenberg személye körül forog”.

A Spiegel Online által közzétett miniszteri nyilatkozat szerint zu Guttenberg lemondását „életének legfájóbb lépésének” tartja, amelyet azonban nem kizárólag a hibás doktori dolgozata miatt tesz meg, hanem azért, mert felmerül a kérdés, hogy meg tud-e felelni azoknak a legmagasabb felelősség iránti követelményeknek, amelyeket önmagával szemben támaszt, hiszen a védelmi miniszteri poszt lehetőleg osztatlan koncentrációt és hibátlan munkát követel. Zu Guttenberg hangsúlyozta, hogy hivatali ideje alatt minden idők legnagyobb hadseregi reformját kezdte meg. A miniszter lemondásával meg akarja akadályozni, hogy személye miatta pártja, a hadsereg, a hivatali pozíció és a tudomány kárt szenvedjenek.

A miniszter visszalépésének időpontját azzal indokolta, hogy a tisztesség kérdésének tartotta előbb megadni az elhunyt katonák számára a végtiszteletet és előkészíteni a haderő reform következő, döntő lépését. Zu Guttenberg nyilatkozatában megköszöni a német polgárok nagy többségének, sok párttársának, pártfőtitkárának és katonáinak valamint Angela Merkel támogatását. Zu Guttenberg annyiban pedig igazat ad ellenfeleinek, hogy „nem önvédelmi miniszternek, hanem védelmi miniszternek nevezték ki”. A miniszter nyilatkozatát egy „politikus számára szokatlan mondattal” zárja: „Mindig kész voltam harcolni, most azonban elértem erőm határait”.

Balog Anna

Friss hírek