A Renault is rááll az elektromos autókra

A francia Renault egymilliárd eurós elektromos járműtechnológiai fejlesztési programja keretében a Párizs melletti Flins üzemben készülő teljesen elektromos Zoe modell gyártásának a megduplázására készül – számolt be szerdán az Automotive News Europe hírportál.

A Zoe az egyik legsikeresebb elektromos autó volt 2015 és 2017 között az európai piacon, az idén azonban a Renault japán partnerének Nissan Leaf modellje már megelőzte az eladásokban.

Tavaly 30 ezer Renault Zoe gördült le a Flins üzem szerelőszalagjairól és ezzel 100 ezerre emelkedett a modell bemutatása óta elkészült példányok száma. A 2012-ben bemutatott teljesen elektromos Renault Zoe új verziója jövőre kerül kereskedelmi forgalomba.

A vállalat a Zoe napi gyártási volumenét a jelenlegi 220-ról 440-re tervezi emelni. A kapacitásnövelő beruházás kivitelezéséhez a Franciaországban hagyományos augusztusi üzemszünetet veszik igénybe. A beruházás az üzemben működő akkumulátor-összeszerelő részleg bővítését is magában foglalja.

A Renault Zoe modell. Kép forrás: Renault

A Renault Flins üzeme 1952 óta működik. Jelenleg az üzemben a Renault Clio és Zoe, valamint a Nissan Micra modelleket gyártják. Tavaly az üzemben 63 ezer Renault Clio és 94 ezer Nissan Micra készült.

A Zoe gyártásának megduplázásához a Clio gyártásának a törökországi Bursa és a szlovéniai Novo Mesto üzemekbe történő áthelyezésével csinálnak helyet. A keresleti ingadozások kiegyenlítésére azonban a Flins üzem is gyárt még Clio modelleket, de viszonylag alacsony példányszámban. A Clio ötödik generációs modelljét az idei év végén, vagy a jövő év elején mutatja be a vállalat.

A Renault elektromos modellpalettáján a Zoe mellett még a Twizy „négykerekű robogó” szerepel. Az autógyár Drive the Future stratégiai terve a meglévő platformon továbbfejlesztett Zoe mellett 2022-ig további nyolc modellel tervezi bővíteni az elektromos modellpalettát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Renault-Nissan szövetség viszonylag hamar belevetette magát az elektromos autók gyártásába. Carlos Ghosn vezérigazgató irányítása alatt 2011-ben négymilliárd eurót invesztáltak technológiai fejlesztésekbe és gyártási beruházásokba. Az autógyár szövetség 2013-ig évi 500 ezer elektromos autót tervezett gyártani, ez azonban nem valósult meg. A kezdetek óta eddig összesen 600 ezer elektromos autót értékesítettek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »