Trump újfent kiosztotta Németországot

Az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt bírálta a német kormányt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván Németország „túsza” Oroszországnak.

Rövid sajtónyilatkozatában Trump a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára.

Az amerikai elnök „rendkívül helytelennek” nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország „hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal és dollármilliárdokat fizet évente”.

„Megszabadultak a szén- és atomerőműveiktől, a kőolaj és a földgáz nagy részét pedig Oroszországból szerzik be. Szerintem a NATO-nak ezzel foglalkoznia kell” – fogalmazott.

Trump emellett ismételten a védelmi költségvetésük növelésére szólította fel az észak-atlanti szervezet európai tagjait. „Ezeknek az országoknak többet kell költeniük, mégpedig nem tíz év múlva, hanem sürgősen. Németország gazdag ország, mégis mindössze arról beszél, hogy 2030-ra kissé megemeli a védelmi kiadásait. Nos, szerintem ezt gond nélkül meg tudnák tenni azonnali hatállyal, akár már holnap” – fejtette ki.

Brüsszel, 2018. július 11.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Donald Trump amerikai elnök (j2) találkozója munkareggeli keretében a brüsszeli amerikai nagykövetségen a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének kezdete előtt, 2018. július 11-én. Jobbról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Szakértők rámutattak, hogy az Északi Áramlat-2 támadásával Donald Trump veszélyes kapcsolatot teremtett a védelmi ügyek és a gazdasági kérdések között, miközben Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azon dolgozik, hogy a katonai szövetség egységének megőrzése érdekében külön kezeljék az egyéb témákat, például az Egyesült Államok és az Európai Unió kereskedelmi vitáját.

Stoltenberg erre reagálva kiemelte, hogy Trump felszólításainak már látszik a hatása, a NATO tagállamai jelentősen növelték katonai költségeiket, és további emelések várhatók. Mint mondta, a tervek szerint Kanada és az európai szövetségesek 2024-re a mostaninál 266 milliárd dollárral többet fognak fordítani védelmi célokra. „Egy erős NATO jó Európának és jó az Egyesült Államoknak is” – szögezte le. Hozzátette azonban, hogy az Északi Áramlat-2-ről nem a NATO-nak kell döntenie, az nemzeti hatáskörbe tartozik.

Mint elmondta, Donald Trump többször kinyilvánította a NATO iránti támogatását, és a transzatlanti kötelék a kereskedelmet illetően ugyan valóban meggyengült, de a védelempolitika terén megerősödött.

Sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy Európán belül is komoly nézeteltérések vannak az Északi Áramlat-2 kérdésében. Aláhúzta: véleménye szerint a gázvezeték megépítése hiba lenne, amely nem szolgálná az EU stratégiai érdekeit vagy biztonságát.

Merkel: Németország független ország

Németország független ország, amely független politikát folytat és független döntéseket hoz – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, a szerdán kezdődő kétnapos NATO-csúcstalálkozóra érkezve. Merkel nyilvánvalóan Donald Trump szerda reggeli kijelentéseire reagált.

Az amerikai elnök védelmi kiadásokra vonatkozó kijelentésére reflektálva pedig közölte: Németország, ahogy a múltban, jelenleg is nagyon sokat tesz a NATO-ért. Mint mondta, Németország is a védelmi kiadások növelése mellett döntött, amelynek értelmében 2024-re 80 százalékkal fog többet szánni erre a területre, mint tíz évvel korábban. Hozzátette, hogy a szövetségesek között Németország a második, amely a legtöbb katonával járul hozzá a NATO műveleteihez és továbbra is teljes elkötelezettséggel vesz részt a katonai szövetség afganisztáni szerepvállalásában. „E területen is védjük az Egyesült Államok érdekeit” – fogalmazott.

Merkel elmondta azt is, hogy Németország ellentmondásos megbeszélésekre számít a NATO-csúcson, lévén „a közös cél ellenére nagyon különböző álláspontok feszülhetnek egymásnak”.

Információk szerint a kétnapos brüsszeli NATO-csúcstalálkozó keretében az amerikai elnök és a német kancellár szerda délután kétoldalú megbeszélést tart.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek