Az oroszok tovább építgetik tűzfészküket Európában

Oroszország állandó jelleggel telepített Iszkander típusú, a hagyományos mellett nukleáris robbanófejjel is felszerelhető harcászati rakétákat balti-tengeri enklávéjába, Kalinyingrádba – erősítette meg pénteken az Interfax orosz hírügynökségnek egy katonai tisztségviselő.

Az 500 kilométer hatótávolságú Iszkander M típusú rakéták elérhetik onnan Varsót, Berlint vagy Koppenhágát is – írja a dpa német hírügynökség.

A náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából május 9-én tartandó díszszemle egyik éjjeli próbáján már láthatóak voltak a 152. orosz rakétadandár állományába került, nehéz szállítójárművekre szerelt harci eszközök. „Az enklávé lakói igenis lássák és tudják, hogy az orosz hadsereg legkorszerűbb harceszközeivel látják el a térség védelmét” – mondta az illetékes.

A tisztségviselő szerint a rakétákat már az év elején telepítették a Kalinyingrád megyei Csernyahovszkban. Ez az értesülés összhangban áll a litván hadsereg februári közlésével.

Szakértők szerint számítani lehetett a rakétarendszer állomásoztatására a nyugati fekvésű enklávéban válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítése keretében tavaly Lengyelországba és a három balti államba telepítettek NATO-zászlóaljakat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Iszkander rakétarendszereket korábban csak ideiglenes jelleggel állomásoztatták Kalinyingrádban. Az orosz megyébe a katonai vezetés emellett állandó jelleggel Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint Bal és Basztyion típusú partvédelmi rakétákat telepített.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »