Félnek a balti államok: újabb NATO-hadgyakorlat Litvániában

Tíz NATO-tagország mintegy 5300 katonájának részvételével kezdődött hétfőn hadgyakorlat Litvániában, melynek célja a balti államban állomásozó NATO-zászlóalj harckészültségének ellenőrzése – jelentette be hétfőn a vilniusi védelmi tárca.

A június 23-ig tartó Iron Wolf (Vasfarkas) fedőnevű manővert az ország három régiójában rendezik, s azon a NATO Litvániába telepített nemzetközi kontingense mellett amerikai, brit, lengyel és portugál katonák is részt vesznek.

A hadgyakorlaton a különböző bevetések és az alakulatok közötti kommunikáció mellett az úgynevezett „suwalki rés” védelmét is gyakorolják majd a csapatok. Az észak-atlanti szövetség „Achilles-sarkának” számító 100 kilométer hosszú területsáv Lengyelország és Litvánia között húzódik, nyugaton az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület, keleten Fehéroroszország határolja.

A NATO tavaly nyáron határozott arról, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban mintegy ezer-ezer főnyi nemzetközi zászlóaljakkal. Litvániában egy német vezetésű NATO-zászlóalj állomásozik a Benelux-államok és Norvégia katonáinak részvételével.

Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területtel, és a kelet-ukrajnai konfliktus nyomán – nehogy valami hasonló vele is megtörténjen – aggódik saját biztonságáért. A többi keleti NATO-tagállam szintén fenyegetve érzi magát a jogilag Urajnához tartozó Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »