Katalónia mindenáron Puigdemontot akarja elnöknek

A katalán parlament függetlenségpárti többsége törvénymódosítást fogadott el pénteken, amely lehetővé tenné, hogy Katalónia elnökjelöltjét távollétében is megválaszthassa a törvényhozás.

Az elnökségről szóló törvény módosításában az szerepel, hogy a jelölt előterjesztheti programját, és személyéről akkor is szavazni lehet, ha személyesen nincs jelen a parlamentben.

A spanyol egységet képviselő ellenzéki pártok hevesen bírálták a sürgősséggel elfogadott módosítást, amely szerintük illegális és „ellentmond a józan észnek”. A spanyol kormány már a szavazás előtt jelezte: ha a módosítást elfogadják, azt azonnal megtámadja az alkotmánybíróságon.

A függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) párt előterjesztésének célja, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt újraválaszthassák az elnöki posztra. Ez korábban azért nem sikerült, mert a spanyol alkotmánybíróság határozata szerint a jelölt személyes jelenlétét szabja meg a törvényi előírás, Puigdemont pedig több mint fél éve önkéntes száműzetésben van, jelenleg Berlinben várja kiadatási eljárásának végét.

A volt katalán elnök ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

Berlin, 2018. április 18. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k), valamint Elsa Artadi (b) és Josep Costa a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt megbeszélésén Berlinben 2018. április 18-án. Az óvadék ellenében április 6-án Németországban szabadlábra helyezett Puidemont ellen az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése, a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása, lázadás és közpénz hûtlen kezelése miatt vádat emeltek Spanyolországban. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Berlin, 2018. április 18.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k), valamint Elsa Artadi (b) és Josep Costa a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt megbeszélésén Berlinben 2018. április 18-án. Az óvadék ellenében április 6-án Németországban szabadlábra helyezett Puidemont ellen az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése, a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása, lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt vádat emeltek Spanyolországban. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A katalán függetlenségi pártok annak ellenére szavazták meg a törvénymódosítást, hogy azzal szemben a barcelonai parlament jogászai, valamint a katalán alkotmányos garancia tanács (CGE) is kifogást emelt, mivel úgy vélték, hogy az ellentétes az autonóm közösség alapokmányával (Estatut) és a parlament szabályzatával.

Az Együtt Katalóniáért képviselői a hétvégén Berlinbe utaznak, hogy egyeztessenek a leváltott elnökkel.

Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy döntenek egy új elnökjelölt személyéről, aki ideiglenesen töltené be a posztot, és majd később átadná helyét Carles Puigdemontnak.

Minderre a szoros törvényi határidők miatt kerülhet sor, ugyanis a helyi parlamentnek május 22-ig meg kell választani Katalónia új elnökét, különben ismét helyi parlamenti választásokat kell tartani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »