Amerikai rakétavédelmi rendszerrel fegyverkeznek a lengyelek

Aláírták szerdán Varsóban az első amerikai Patriot-rakétaütegek beszerzéséről szóló szerződést: a 4,750 milliárd dollár értékű, 2022-24 között megvalósuló, két ütegre szóló ügylet a lengyel rakétavédelmi rendszer kiépítésének első fázisa.

A szerződést lengyel részről Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter írta alá, Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő és Paul W. Johnson, az Egyesült Államok varsói nagykövete jelenlétében.

A megállapodás értelmében Lengyelország 2022-24 között megkapja a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot-rendszer első két ütegét. Paul W. Johnson megerősítette: áprilistól tárgyalnak a program második fázisáról, melynek keretében Varsó az új rakétákon kívül 360 fokos radarlefedettséget biztosító berendezéshez jut.

Mint Blaszczak elmondta, a szerződés értéke 4,750 milliárd dollár, amely a legmagasabb érték a lengyel hadsereg beszerzéseinek történetében. Korábbi lengyel sajtóértesülések szerint Varsónak sikerült lealkudnia a szerződés összegét, minthogy a washingtoni külügyminisztérium tavaly novemberben 10,5 milliárd dollár értékű adásvételt hagyott jóvá.

Blaszczak fontosnak nevezte, hogy a Patriot rendszerhez kapcsolódó, múlt héten kötött úgynevezett offset-megállapodások értelmében Lengyelország korszerű technológiákhoz is jut. Ezzel a Raytheon és a Lockheed Martin fegyvergyártókkal múlt héten kötött, mintegy 950 millió zloty (225 millió euró) értékű, tíz évre szóló megállapodásokra utalt, melyek alapján a beszerzendő rendszer egyes elemeit Lengyelországban fogják gyártani, illetve fejleszteni.

Kiemelte továbbá, hogy a beszerzés részét képezi az IBCS tűzvezetési rendszer és radar is. Az amerikai nagykövet ezzel kapcsolatban elmondta: Lengyelország az Egyesült Államok első olyan partnere, mely az amerikai hadsereggel párhuzamosan a Patriot rendszernek az IBCS-szel felszerelt, legkorszerűbb változatával rendelkezik majd.

Azt, hogy a lengyel hadsereg a beszerzés révén kompatibilis lesz az amerikaival, Blaszczak is hangsúlyozta, és azzal hozta ezt összefüggésbe, hogy Lengyelországban tavaly óta NATO-alakulatok, ezen belül amerikai egységek állomásoznak.

Mateusz Morawiecki kormányfő beszédében többek között rámutatott: Lengyelország biztonságának megerősítése egész Közép-Európa biztonságát erősíti.

Lengyelország 2015 áprilisában, az előző kormány idején az ukrán válság kapcsán döntött összesen nyolc Patriot-üteg beszerzéséről a Wisla (Visztula) légvédelmi program keretében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »