Megnyithatják a légiközlekedést a két Korea között

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) igazgatói a jövő héten Észak-Koreába utaznak, hogy megvitassák a phenjani vezetésnek a két Korea közötti új járatok megnyitása iránti kérelmét – erről az ENSZ szakosított szervezete pénteken számolt be közleményben.

A montreali székhelyű szervezet szerint mérlegelik a Dél-Koreába irányuló új járatok ügyét. A februárban előterjesztett észak-koreai kérést egyéb légi navigációs és biztonsági kérdéssel együtt vitatják majd meg Arun Mishra, az ICAO ázsiai és csendes-óceáni területi igazgatója, illetve Stephen Creamer, a szervezet légi navigációs hivatala vezetőjének látogatása alatt.

Az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság – honlapja szerint – jelenleg orosz és kínai városokba ajánl utakat. Ez a két állam diplomáciai kapcsolatokat ápol Phenjannal.

Az ICAO célja a nemzetközi polgári légiközlekedés és a légi fuvarozás tervszerű, hatékony és biztonságos fejlődésének biztosítása. Ennek keretében a szervezet szabványokat és szabályzatokat alkot, amelyek többek között a nemzetközi repülőterek biztonsági előírásaival, a repülőgépek tervezésével, a pilóták és légi forgalomirányítók tevékenységével foglalkoznak.

Az ICAO bár nem kényszeríthet kötelező szabályokat az egyes kormányokra, 192 tagállama által jóváhagyott biztonsági szabványain keresztül mégis jelentős befolyással bír.

Az szervezethez beterjesztett kérelem gyakorlati intézkedésként a Reuters brit hírügynökség szerint újabb jele a két Korea kibékülési folyamatának, amelynek fontos eleme volt a dél- és az észak-koreai vezetők április 27-i történelmi jelentőségű csúcstalálkozója, amelynek zárónyilatkozatában Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút. Szöul és Phenjan ennek érdekében három-, illetve négyoldalú tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államok, valamint Kína részvételével. A koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést nem kötöttek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »