Kína egyedül oldaná meg az észak-koreai helyzetet

Japáni lapértesülés szerint Hszi Csin-ping kínai államfő arra kérte Donald Trump amerikai elnököt, Washington száz napig ne hozzon kemény egyoldalú lépéseket Észak-Korea ellen, hogy ez idő alatt Peking jobb belátásra tudja bírni Phenjant.

Az Aszahi Simbun nevű japán napilap japán és amerikai forrásokra hivatkozó értesülése szerint Kínának ennyi időre lenne szüksége ahhoz, hogy „saját eszközeivel változást érjen el Phenjan politikájában”.

A kérés Hszi Csin-ping április eleji egyesült államokbeli látogatásán hangzott el, a száznapos türelmi idő pedig júliusban jár le, amikor a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóját tartja, és ahol az amerikai és a kínai vezető ismét találkozhat.

Trump a találkozón felhívta kínai vendége figyelmét arra, hogy amerikai adatok szerint Észak-Korea külföldi kereskedelmének 90 százalékát Kínával bonyolítja le. Washington úgy véli, ez lehetőséget teremt Pekingnek arra, hogy hatékonyan befolyásolja Phenjant. Amennyiben Peking nem él ezzel a lehetőséggel, akkor az Egyesült Államok egyoldalúan szankciókat léptet érvénybe az Észak-Koreával együttműködő vezető kínai vállalatok, így a pénzintézetek ellen is. Az újság szerint az amerikaiak megtiltanák, hogy ezek a cégek amerikai bankokkal és vállalatokkal üzleteljenek, ami komoly csapást mérne a kínai gazdaságra.

Hszi Csin-ping válaszában száz napot kért arra, hogy jobb belátásra bírja Phenjant. A japán lap úgy tudja, megállapodtak abban is, hogy „egy újabb, nagyobb (észak-koreai) provokáció esetén” mindketten határozott egyoldalú intézkedéseket tesznek. Az Aszahi információ szerint Kína felvetette annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezet be az Észak-Koreával folytatott pénzátutalásokra, valamint az olajszállításokra.

A japán lap szerint Észak-Korea bizonyos mértékű visszafogottságot mutatott azzal, hogy nem hajtotta végre hatodik föld alatti nukleáris robbantását. Phenjan vasárnap viszont újabb sikeres kísérletet hajtott végre egy új, Pukgukszong-2 típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával. Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor személyesen felügyelte a rakéta indítását. Az észak-koreai vezető elégedett volt a teszt eredményével, és utasítást adott a rakétatípus sorozatgyártására az ország hadászati erői számára.

Az ENSZ már számos, Észak-Koreára vonatkozó határozatot fogadott el, hogy rákényszerítse a kommunista országot az atom- és rakétaprogramjáról történő lemondásra, de hasztalan. Phenjan azt állítja, hogy vitathatatlan joga van az önvédelemre Washington ellenséges politikájával szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »