Komoly vetélytársat kap az Airbus és a Boeing

A kínai állami Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) és az orosz United Aircraft Corp (UAC) hétfőn Sanghajban bejegyeztette közös vállalatát nagy hatótávú utasszállító repülőgépek gyártására.

A közös vállalat létesítésének szándékát már tavaly novemberben bejelentették a felek. A cég egy nagy hatótávú szélestörzsű (kétfolyosós) polgári utasszállító repülőgépet fejleszt ki, amelyik felveszi a versenyt a világpiacot uraló Airbus és Boeing gépekkel.

Az UAC-Comac modellje 280 utast szállít és 12 ezer kilométeres hatótávval rendelkezik majd, és a tervek szerint legalább tíz százalékos piaci részesedésre tesz szert. Az Airbus A350 és Boeing B787 modellek versenytársa 2025 és 2028 között végzi próbarepüléseit.

Az idén májusban végezte első próbarepülését a Comac C919-es modellje, amit a közepes hatótávú Airbus A320 és Boeing B737 modellek versenytársának szántak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »