Észak-Koreát elkezdték kitiltani a nemzetközi átutalási rendszerből

Három észak-koreai állami tulajdonú bankot kitiltottak a világ legfontosabb banki közvetítő rendszeréből, a SWIFT-ből, mert az ország az ENSZ szankciók ellenére használta a SWIFT globális szolgáltatásait – ezzel megkezdődött a phenjani rezsim pénzügyi rendszerének teljes izolálása.

A belga tulajdonú Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság), rövid nevén Swift 1977-ben indította el bankközi szolgáltatását a lassú és idejétmúlt telex leváltására.

A társaság az elmúlt hetekben tiltotta ki a három állami bankot, annak nyomán, hogy az ENSZ  bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy Észak-Korea az ENSZ szankciókat megkerülve, a tiltás ellenére továbbra is bonyolított nemzetközi ügyleteket, úgy, hogy Kínában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában nyíltan vagy fedőcégeken keresztül hozzá tudott férni a pénzügyi piacokhoz.

  • A SWIFT rendszerről röviden
A SWIFT egy bankközi hálózat, amellyel a bankok számláról számlára történő átutalásokat végezhetnek, elszámolásokat készíthetnek, devizapiaci- és értékpapír-ügyleteket bonyolíthatnak. Egy nemzetközi átutalásnál például kötelezően meg kell adni a SWIFT- kódot is, a bankokat ugyanis a részükre kiosztott SWIFT-kód alapján azonosítják.

A SWIFT-hálózatból történő kitiltással viszont megszűnnek ezek a lehetőségek, így azok az országok, amelyek nemzetközi szankciók alatt állnak és a SWIFT-rendszerhez sem férnek hozzá, kénytelenek barterügyleteket kötni vagy árucsempészethez folyamodni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bigcharts / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »