Betelt a pohár Észak-Korea provokációi miatt

Az Észak-Korea ellen tiltott nukleáris programja és ballisztikus rakétakísérletei miatt érvényben lévő szankciók szigorításáról tárgyaltak az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai kedden, két nappal azután, hogy Phenjan a hét végén újabb rakétakísérletet hajtott végre.

Az Egyesült Államok és Kína egy újabb büntetőintézkedéseket elrendelő határozat előkészítésén dolgozik – közölte a zárt ajtók mögött tartott tanácskozás után Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, a nemzetközi közösség egyöntetű fellépését szorgalmazva.

„Mindannyiunknak jeleznünk kell Észak-Korea felé, hogy elég volt. Ez itt nem a játék ideje. Ez súlyos dolog”

– hangsúlyozta Haley, arra figyelmeztetve az elmúlt évtizedben hozott Észak-Korea elleni szankciók be nem tartóit, hogy Washington megtorló lépéseivel kell számolniuk.

Az amerikai diplomata Koro Beszho japán és Cso Te Jul nagykövettel az oldalán állt a sajtó elé. Cso az újságíróknak kijelentette, hogy Észak-Korea „a rossz utat választotta”, és párbeszédre csak akkor nyílik lehetőség, ha a rezsim leállítja minden nukleáris tevékenységét. „Fogytán az idő” – tette hozzá, anélkül hogy kifejtette volna.

Előzőleg, mielőtt bevonultak a Biztonsági Tanács (BT) üléstermébe, Nikki Haley azt mondta, hogy Washington és Peking, amely Észak-Korea legfőbb katonai és diplomáciai szövetségesének számít, egy újabb szankciós határozat tervén dolgozik.

A BT ülésének végeztével azonban nem köröztettek semmilyen határozati javaslatot, Kína ehelyett jobbnak látta megismételni párbeszédre szóló felhívását, hogy ezzel próbálja enyhíteni a Koreai-félszigeten kialakult feszültségeket.

A világszervezet egyik fő testületében májusban elnöklő uruguayi nagykövet, Elbio Rosselli szerint nyilvánvalóan újabb szankciókat helyeztek kilátásba, ugyanakkor előnyben akarják részesíteni a Phenjannal való tárgyalásokat.

Ezt az amerikai ENSZ-nagykövet is elismerte, azt hangoztatva, hogy kormánya kész tárgyalásokat folytatni a phenjani rezsimmel, de csak azzal a feltétellel, ha az észak-koreai vezetés „teljesen leállítja nukleáris programját és minden (rakéta)kísérletét”.

A BT hétfőn már élesen elítélte a legutóbbi észak-koreai rakétakísérletet. A testület azután adta ki nyilatkozatát, hogy Észak-Korea megerősítette, vasárnap sikeres kísérletet hajtott végre egy új fejlesztésű, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely nukleáris robbanótöltet hordozására képes.

Dél-Korea inkább közeledne

Szöul alapállása az, hogy a két Korea között helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat – közölte szerdán a dél-koreai egyesítési minisztérium.

„A kiindulási pontunk az, hogy meg kell nyílniuk a kommunikációs csatornáknak… Az egyesítési minisztérium áttekintette az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, döntés azonban egyelőre nem született” – fejtette ki Li Duk Heng szóvivő a tárca szokásos sajtótájékoztatóján.

Li hozzátette, hogy a dél-koreai hatóságok képviselői minden nap bemennek a panmindzsoni összekötő irodába a két Korea közötti tűzszüneti vonalon, hogy ellenőrizzék, jött-e válasz javaslataikra Észak-Koreától.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kapcsolattartás 2016 februárjában szakadt meg a két Korea között, miután Phenjan újabb kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére reagálva Szöul bejelentette, hogy felfüggeszti a közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, Észak-Korea pedig elvágta a két ország közötti kommunikációs csatornákat és elrendelte Keszong katonai átvételét.

Szöul az új dél-koreai elnök, Mun Dzse In „kétutas” – a Phenjan elleni szankciókat a párbeszéddel párosító – politikájának jegyében szeretne újra kapcsolatba lépni a kommunista rezsimmel.

Hétfőn Szöulban azt közölték, hogy Mun Dzse In elnök a héten különleges megbízottakat küld az Egyesült Államokba, Japánba, Kínába, Németországba és Oroszországba, hogy elmagyarázzák az új dél-koreai kormány politikai terveit, eközben a Koreai-félszigeten még feszültebbé vált a helyzet a hétvégi újabb észak-koreai rakétakísérlet után.

  • További Észak-Koreával kapcsolatos cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa/TASZSZ/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »