Dél-Korea szerint Trump elismeri az észak-koreai fenyegetést

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Észak-Koreával kapcsolatos megjegyzései azt mutatják, hogy tisztában van az elszigetelt ország nukleáris programjának veszélyeivel és nem fog habozni új szankciókat életbe léptetni ellene, állítja Dél-Korea.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta vasárnap, hogy „végső szakaszukba érkeztek egy interkontinentális ballisztikus rakéta indításának előkészületei”, növelve ezzel az Egyesült Államok területére irányuló fenyegetettséget. Trump erre válaszul csak annyit mondott egy Twitter-bejegyzésben: „Ez nem fog bekövetkezni”. Nem világos, hogy a megválasztott amerikai elnök arra gondolt-e, hogy megfékezi Észak-Koreát, vagy egyszerűen csak kétségbe vonta a kelet-ázsiai ország képességeit. Munkatársai egyelőre nem reagáltak a tisztázó célú kérdésekre.

Mindenesetre a dél-koreai külügyminisztérium szerint Trump kommentárját – mely megválasztása óta az első megjegyzése az észak-koreai nukleáris kérdés kapcsán – úgy is lehet értelmezni, mint egy „egyértelmű figyelmeztetést” az ország felé.

„Donald Trump megválasztott elnök és az amerikai tisztviselők, hála nekünk, tisztában vannak az észak-koreai nukleáris fenyegetés súlyával és sürgősségével” – nyilatkozta Cho June-hyuck dél-koreai külügyi szóvivő. „Fenn fogják tartani szilárd álláspontjukat az észak-koreai szankciók szükségességével kapcsolatban, valamint Dél-Korea és az Egyesült Államok szoros együttműködésének kérdésében” – tette hozzá.

Trump mindeddig nem vázolt fel semmilyen tervet Észak-Korea kapcsán, ám választási kampánya során jelezte, hogy hajlandó lenne beszélni az ország vezetőjével, Kim Dzsong Unnal, ha lehetőséget kap rá.

  • Előzmények
Az USA évek óta elutasított mindenféle megbeszélést Észak-Koreával, mondván előbb álljanak le a fegyverkezéssel. Észak-Korea tavaly két földalatti atomrobbantást és 22 rakétakísérletet hajtott végre, figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltották számára e kísérletek folytatását. Phenjan ezeket a határozatokat nem ismeri el, és arra hivatkozik, hogy Washington ellenséges politikájával szemben minden joga megvan védelmi képességének erősítésére. Az Egyesült Államok és szövetségese, Dél-Korea erre egyre súlyosabb szankciók bevezetésével válaszolt.

Kapcsolódó cikkünk: Az exportot érintő szankciókkal próbálják megfékezni Észak-Koreát

Egy „teljesen kifejlesztett” észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta veszélyeztetheti a kontinentális USA-t, amely mintegy 9 000 km-re van. Egy ilyen rakéta minimális hatósugara körülbelül 5 500 km, ám néhányat úgy terveznek, hogy akár 10 000 km-re is ki lehessen lőni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »