Drágul az olaj az OPEC-megállapodás hatására

Január elsején lépett hatályba a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellhez nem tartozó államok termeléskorlátozási megállapodása; az olaj ára több mint egy százalékot emelkedett kedden délelőtt.

Novemberben állapodtak meg a felek abban, hogy 2017 elejétől összességében napi 1,8 millió hordóval csökkentik olajkitermelésüket. Mind a Brent, mind a WTI típusú nyersolaj-fajta piaci ára több mint egy százalékot emelkedett kedd délelőtt az előző kereskedési napi záró értékhez képest.

A piaci szereplők keresni fogják a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a résztvevők valóban betartják-e a megállapodást – véli a származékos ügyletekkel foglalkozó londoni CMC Markets brókercég vezető elemzője. Ric Spooner szerint a megállapodást valószínűleg betartják a felek, főképpen a kezdeti időszakban.

Oroszország vállalta a kartellen kívüli országok közül a legnagyobb mértékű csökkentést, napi 300 ezer hordót, melyet az év első felében fokozatosan fog elérni. Decemberben az orosz kitermelés változatlanul napi 11,21 millió hordó volt, mely megközelítette a 30 éves termelési csúcsot.

Két OPEC-tag mentesült a termelés visszafogása alól, Líbia és Nigéria. Líbia a decemberi, napi 600 ezer hordóról immár 685 ezerre növelte a kitermelését január elsejétől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »