Észak-Korea nukleáris fegyvereinek hatósugarába kerülhet az USA

Az észak-koreai állami média arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un egy új rakétahajtómű tesztet felügyelt a napokban, amely alkalmas műholdak fellövésére.

A KCNA hírügynökség szerint az észak-koreai vezető arra kérte a tudósokat és mérnököket, hogy minél előbb készítsék elő a műholdat kilövésre, amennyiben a teszt sikeresen véget ért, ezzel utalva egy újabb lehetséges nagy hatótávolságú rakéta indítására.

Az észak-koreaiak a tesztet azután tartották meg, hogy a G20 csúcstalálkozó alatt három ballisztikus rakétát lőttek ki Japán partjai felé, melyet erősen negatív nemzetközi visszhang követett és az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea megegyeztek, hogy nagyobb nyomást gyakorolnak Phenjanra, mivel az folyamatosan figyelmen kívül hagyja az ENSZ tiltó határozatait.

Észak-Koreában Kim Dzsong Un vezetésével példátlan mértékben nőttek a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták tesztjei ebben az évben, beleértve egy műhold indítását még februárban, amelyet széles körben úgy értékeltek, mint egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta irányításához használható technológiát.

A Rodon Sinmun újság egy képet jelentetett meg, amelyen Kim egy pódiumon áll és hátranéz egy álló dobogóra, amelyen egy rakétahajtóműből kicsapódó lángoszlop látható. A dél-koreai hadsereg szóvivője szerint a képen látható teszt egy nagy hatótávolságú rakéta új hajtóművének a kipróbálása volt. A szeptember 17-én készült műholdas képek alapján, amelyeket a 38 North – egy washingtoni székhelyű weboldal, amely Észak-Koreát elemzi – szolgáltatott a Reutersnek, láthatóak a hajtómű teszt előkészületei.

„Ez a teszt egy fontos lépés nagyobb és jobb űrjárművek fejlesztésében, amelyek magasabb pályára tudják majd helyezni a műholdakat. És ez megtörténhet a nem túl távoli jövőben.” – mondta Joel Wit, a 38 North alapítója.

Észak-Korea a szeptemberi atomrobbantási kísérlete után bejelentette, hogy már képesek robbanófejet szerelni ballisztikus rakétáikra is, ami aggodalomra ad okot Japánban és Dél-Koreában. Amennyiben egy hatékony interkontinentális ballisztikus rakétát állítana elő Észak-Korea, úgy az Amerikai Egyesült Államok is bekerülne nukleáris fegyvereik hatósugarába.

Joshua Polack – az amerikai székhelyű Nonproliferation Review szerkesztője – szerint az észak-koreai médiában megjelent leírás szerint egy 80 tonna erejű rakétamotorról lehet szó, ami jóval túlmutat azon, ami eddig az észak-koreaiak rendelkezésére állt.

Pollack szerint ez akár egy iráni együttműködés eredménye is lehet, amit az amerikai pénzügyminisztérium által januárban tett közlemény is alátámaszt. E szerint azok az iráni technikusok, akik az iráni rakétaprogramon dolgoztak és emiatt szankciókkal sújtották őket, Észak-Koreába utaztak, hogy egy 80 tonnás rakétahajtómű kifejlesztésén dolgozzanak.

Lu Kang kínai külügyminiszter szóvívőjét arról kérdezték, hogy Kína szerint a tesztek egy békés űrprogram részei vagy a szankciók megsértését jelentik. „Jelenleg az ENSZ-nek határozott kikötései vannak a ballisztikus rakéták kilövéseit illetően. Reméljük valamennyi fél tiszteletben tartja ezen állásfoglalásokat” – nyilatkozta Lu.

Forrás: Reuters

Friss hírek