Trump nem aggódik az észak-koreai atom miatt, mert úgysem tudnak odáig ellőni

Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétfőn este szükségesnek tartotta leszögezni, hogy Észak-Korea nem fogja tudni befejezni egy, az Egyesült Államok területét elérni képes nukleáris fegyver kifejlesztését. Trump a kérdésnek Twitter-fiókjában szentelt néhány rövid mondatot, nyilvánvalóan az észak-koreai vezető harcias újévi beszédére reagálva.

„Észak-Korea a minap kijelentette, hogy végső szakaszába érkezett egy, az Egyesült Államok részeit elérni képes nukleáris fegyver kifejlesztése. Ez nem fog bekövetkezni” – tweetelte Trump. Nem világos, hogy a megválasztott amerikai elnök arra gondolt-e, hogy megfékezi Észak-Koreát, vagy egyszerűen csak kétségbe vonta a kelet-ázsiai ország képességeit. Munkatársai egyelőre nem reagáltak a tisztázó célú kérdésekre.

  • Trump Kínának is beszólt
Trump egy későbbi Twitter-bejegyzésben Észak-Korea legfőbb szövetségesét, Kínát bírálta. „Kína hatalmas mennyiségű pénzt és vagyont visz ki az Egyesült Államokból egy teljességgel egyoldalú kereskedelem révén, de Észak-Koreával kapcsolatban nem segítene. Kedves!” – szúrta oda Pekingnek.

Korábban írtuk: Trump Twitteren szólt be Kínának és az USA-t elhagyó cégeknek

Vasárnap elhangzott beszédében Kim Dzsong Un egyebek közt azt mondta, hogy „végső szakaszukba érkeztek egy interkontinentális ballisztikus rakéta indításának előkészületei”. Azt azonban nem mondta egyértelműen, hogy küszöbön állna egy ilyen kísérleti indítás.

Észak-Korea tavaly két földalatti atomrobbantást és 22 rakétakísérletet hajtott végre, figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltották számára e kísérletek folytatását. Phenjan ezeket a határozatokat nem ismeri el, és arra hivatkozik, hogy Washington ellenséges politikájával szemben minden joga megvan védelmi képességének erősítésére.

A phenjani kommunista rezsim fegyverkezési törekvéseinek megfékezése érdekében sokak szerint az ország legfőbb szövetségesének, Kínának kéne latba vetnie befolyását. Az Észak-Koreával folytatott együttműködésből jelentős haszonra szert tevő pekingi vezetés azonban vonakodik attól, hogy nyíltan nyomást gyakoroljon Phenjanra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »