Stoltenberg után Biden is lazább fegyverkorlátozásról beszél

Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérjen oroszországi célpontokra, de csak Harkiv régió közelében – közölték amerikai tisztviselők.

Az egyik tisztségviselő azt mondta, hogy csapata utasítást kapott annak biztosítására, hogy Ukrajna képes legyen amerikai fegyvereket használni ellentámadási célból, hogy visszavágjon az őket támadó vagy a támadásra készülő orosz erőknek.

Az orosz erők az elmúlt hetekben területeket szereztek az északkeleti Harkiv régióban, miután meglepetésszerű offenzívát hajtottak végre a térségben, közel az orosz határhoz.

https://www.instagram.com/p/C7oIro4Key5/

Az európai vezetők és az Egyesült Királyság az ilyen fegyverek használatára vonatkozó korlátozások enyhítésére szólítottak fel, annak ellenére, hogy aggályaik szerint egy ilyen fejlemény tovább eszkalálhatja a konfliktust. Jens Stoltenberg, leköszönő NATO-főtitkár pedig május végén beszélt arról, hogy véleménye szerint már nem kellene korlátozni Ukrajna fegyverhasználatát, mivel a Kijevnek átadott NATO-fegyverek azonnal ukrán tulajdonba kerülnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna által nyugati rakétákkal Oroszország ellen intézett támadások egy szélesebb körű háború kirobbantását kockáztatják.

Forrás: BBC News / Instagram

 

Hozzászólások ()

Friss hírek