Közelíti a hosszútávú átlagot az euróövezeti BMI

Májusban javult az euróövezeti gazdasági teljesítményt tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havihoz képest, és már csak kevéssé marad el a hosszú távú átlagtól az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös felmérésének szerdán publikált adatai alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő euróövezeti kompozit BMI végleges májusi értéke 52,2 ponton kissé enyhébb javulást mutat az előzetes 52,3 pontnál az áprilisi 51,7 ponthoz képest.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység növekedésének a mértékét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a teljesítmény csökkenését jelzi.

A 2024 májusi érték egy éve, 2023 májusa óta a legmagasabb és csak kevéssé marad el az 1998 óta vezetett átlagtól. A mutató viszont 2023 júniusától az idén márciusig 50 pont alatt tartózkodott és legalacsonyabb értékét 46,5 ponton tavaly októberben érte el.

A kompozit BMI javulása elsősorban az élénkülő keresletnek köszönhetően növekedésnek indult gyártásnak és munkaerő-felvételnek tudható be. Az üzleti bizalom nyolc hónapon belül hetedik alkalommal javult.

A kompozit index mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari BMI is teljesítménynövekedést mutat májusban.

A szolgáltatóipari BMI májusi végleges értéke 53,2 pont lett, ami némileg elmaradt az előzetes 53,3 és az áprilisi 53,3 ponttól. Az érték a tavaly májusi 55,1 pont óta a legmagasabb. A szolgáltatóipari BMI tavaly augusztus óta az idén januárig tartózkodott 50 pont alatt. Legalacsonyabb értéke az októberi 47,8 pont volt.

A szolgáltatóipari BMI javulásához elsősorban a kereslet növekedésének köszönhetően létrehozott új vállalkozások növekvő száma járult hozzá, valamint ezzel párhuzamosan a munkahelyteremtés élénkülése is. Az üzleti hangulat a szolgáltatóiparban 2022 februárja óta a legbizakodóbbnak bizonyult a felmérésében.

„Összességében valószínűleg a szolgáltatóipari szektor biztosítja majd, hogy az euróövezet a második negyedévben ismét pozitív növekedést mutasson” – mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI még hétfőn publikált májusi végleges értéke az előzetes 47,4 pontnál kevésbé, 47,3 pontra emelkedett az előző havi 45,7 pontról. A legutóbbi 50 pont feletti érték a 2022 júniusi 52,1 pont volt, ami a következő hónapban 49,6 pontra esett. Az azóta elért legalacsonyabb érték a 2023 júliusi 42,7 pont volt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek