Eddig a Munkáspártnak kedvez a brit előrehozott választás

A szerdán ismertetett legfrissebb felmérés szerint jelentősen növelte támogatottsági előnyét a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt a júliusi nagy-britanniai parlamenti választások kampányának első hetében.

Szerdán megállapodás született arról is, hogy Rishi Sunak konzervatív párti kormányfő és Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a jövő héten tartja első televíziós választási vitáját.

Sunak múlt szerdán jelentette be, hogy július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A döntés meglepetést keltett még a kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel az általános várakozás az volt, hogy a választásokat ősszel tartják meg. Az előrejelzések többsége októberi vagy novemberi időpontot valószínűsített.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a Sky News kereskedelmi hírtelevízió számára 2128 brit állampolgár bevonásával készített, szerdán ismertetett országos felmérésében kimutatta, hogy ha most tartanák a választásokat, a Munkáspárt a szavazatok 47 százalékát szerezné meg, a 2010 óta kormányzó konzervatívokra 20 százalék voksolna, vagyis a Labour 27 százalékpontos támogatottsági előnyre tett szert.

A választások bejelentése óta eltelt egy hétben a Munkáspárt előnye 5 százalékponttal nőtt: a múlt heti hasonló vizsgálat még 44 százalékos munkáspárti és 22 százalékos konzervatív szavazatarányt jelzett.

Az új YouGov-felmérés kimutatta azt is, hogy azok közül, akik a 2019-es legutóbbi parlamenti választáson a konzervatívokra voksoltak, mindössze 36 százalék tervezi, hogy ismét a Konzervatív Pártra adja szavazatát a júliusi választáson, 14 százalékuk pedig ezúttal a Munkáspártra kíván szavazni.

A friss közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt az összes nagy-britanniai választókörzetben vezet.

Szerdán megállapodás született arról is, hogy jövő kedden tartják meg Rishi Sunak és Sir Keir Starmer első televíziós választási vitáját. Az egyórás vitát az ITV kereskedelmi tévétársaság rendezi meg stúdióközönség jelenlétében. A kedd esti műsort a társaság élőben közvetíti.

Nagy-Britanniában nincs hosszú időre visszanyúló hagyománya a választások előtti televíziós vitáknak: az első élőben közvetített tévévitát 2010-ben tartották meg Gordon Brown akkori munkáspárti miniszterelnök, David Cameron, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje és Nick Glegg, a Liberális Demokraták vezetője részvételével.

Forrás. MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek