Törökország nem kereskedik többet Izraellel

Törökország csütörtökön leállította az áruforgalmat Izraellel a gázai övezetben folyó harcokra hivatkozva.

A török kereskedelmi minisztérium közölte, hogy utasítást adott az Izraelből érkező behozatal és az oda irányuló kivitel tilalmára, a török kikötőket blokkolták az izraeli kereskedelmi forgalom előtt.

„Erdogan felrúgta a szabályokat. Ez egy olyan diktátor viselkedése, aki lábbal tiporja a török nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat” – mondta Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter.

A ynet értesülései szerint helyzetértékelést tartanak több izraeli minisztériumban, hogy felmérjék a török lépés gazdasági következményeit.

„Alternatívákat fogunk keresni a Törökországgal folytatott kereskedelem helyett. Izraelnek erős a gazdasága, és az előnyünkre fordítjuk a nehézségeket. Mi nyerünk, ők pedig veszítenek” – közölte Katz.

Törökország közel egy hónapja jelentette be, hogy az építőipar 54 kategóriájában korlátozza az Izraelbe irányuló exportot, főként cement-, acél- és alumíniumtermékeket megjelölve  – ezt a korlátozást pedig addig tartják érvényben, amíg Izrael azonnali tűzszünetet nem hirdet a Gázai övezetben, és lehetővé nem teszi a segélyek folyamatos bejuttatását.

A két ország kereskedelmi forgalma 2023-ban 6,8 milliárd dollár volt. A vita valószínűleg tovább mélyíti a feszültséget a két korábban szoros szövetséges között, amely a gázai válság kezdete óta tovább romlott.

A Hamász fegyveresei október 7-én becslések szerint 1136 izraeli állampolgárt öltek meg és mintegy 250 embert ejtettek túszul, azóta pedig Izrael katonákat küldött Gázába és bombázta a területet, több mint 34 ezer ember halálát okozva a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint.

Forrás: MTI / The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek