Kína csütörtökön felfüggesztette az összes vízi termék behozatalát Japánból, beleértve az ehető tengeri herkentyűket is, órákkal azután, hogy Japán megkezdte a katasztrófa sújtotta fukusimai atomerőműből származó kezelt radioaktív víz tengerbe eresztését.
A kínai vámhivatal közleményében azt írta, hogy az intézkedéssel „meg akarják előzni a radioaktív szennyeződés kockázatát az élelmiszerbiztonságban, meg akarják védeni a kínai fogyasztók egészségét, és biztosítani akarják az importált élelmiszerek biztonságát”.
A lépés kiterjeszti az atomerőművet közvetlenül körülvevő területekről származó behozatalra vonatkozó korábbi tilalmat.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség július elején azt mondta, hogy Tokió tervei megfelelnek a nemzetközi előírásoknak, és „elhanyagolható” hatással lesznek az emberekre és a környezetre, mivel a tengerbe eresztés előtt különféle kezelésekkel kivonják a radioaktív anyagok túlnyomó részét a jelenleg tartályokban tárolt folyadékból.
https://www.instagram.com/p/CwWj-t1NuXC/
Az egyetlen radioaktív elem, amelyet nem lehet könnyen eltávolítani a vízből, az a trícium. Japán londoni nagykövetségének szóvivője elmondta, hogy a kibocsátásra kerülő vizet az ALPS ( Advanced Liquid Processing System) eljárás segítségével kellően megtisztítják, amíg a tríciumtól eltérő radioaktív anyagok koncentrációja a szabályozási szabvány alá nem csökken, majd tovább hígítják, mielőtt kibocsátják”.
Forrás: CNBC