Gazdaságilag is távolodik egymástól Kína és az Egyesült Államok

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy aggódik a Kína által a héten bejelentett exportellenőrzések miatt. A kínai kereskedelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy augusztus 1-jétől a kínai vállalatoknak, melyek két, a félvezetőgyártásban használt fémet akarnak exportálni, előzetes engedélyt kell kérniük.

„Engem is aggasztanak a Kína által nemrégiben bejelentett új exportellenőrzések két olyan kritikus ásványi anyaggal kapcsolatban, amelyeket olyan technológiákban használnak, mint a félvezetők” – mondta Yellen az amerikai vállalatokkal Pekingben tartott találkozóra előkészített megjegyzéseiben.

„Még mindig értékeljük ezeknek az intézkedéseknek a hatását, de emlékeztetnek bennünket a rugalmas és diverzifikált ellátási láncok kiépítésének fontosságára.”

A Biden-kormányzat nemrég olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek célja az amerikai technológiai képességek megerősítése és Kína fejlett technológiához való hozzáférésének korlátozása. Ezek közé tartozik az októberben életbe lépett átfogó exportellenőrzés, amely korlátozza az amerikai vállalkozások lehetőségét arra, hogy bizonyos fejlett számítástechnikai félvezetőket vagy kapcsolódó gyártóberendezéseket adjanak el Kínának.

Yellen elmondta, hogy a kínai kormánnyal folytatott megbeszélései során „világossá tette, hogy az amerikai nemzetbiztonság védelme érdekében hozott intézkedéseket úgy tervezték, hogy azok szűk körre célzottak legyenek”.

„Az intézkedések egyértelmű nemzetbiztonsági megfontolásokon alapulnak, és nem azért történnek, hogy gazdasági előnyre tegyünk szert Kínával szemben”.

Peking eddig viszonylag kevés ellenintézkedést hozott, de ez változni látszik. Májusban Kína közölte, hogy az amerikai Micron chipgyártó cég megbukott egy biztonsági felülvizsgálaton, és megtiltotta a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőinek, hogy a cégtől vásároljanak, ezen a héten pedig a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette a gallium és a germánium fémekre vonatkozó exporttilalmat.

A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy új szabályai nem egy konkrét országot céloznak meg.

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség az utóbbi hónapokban nem csak a gazdaság területén fokozódott, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kínai látogatása sem hozta meg a várt eredményeket. Blinken  – eleve korábbra tervezett – látogatása végeredményben újraindította a magas szintű amerikai-kínai kormányzati találkozókat, de Blinken hazatérte után kijelentette, hogy nem sikerült elérnie a katonai kommunikációs csatornák újranyitását, annak ellenére, hogy korábban reménykedtek ebben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek