Csak félsiker volt Anthony Blinken kínai látogatása

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai látogatásával végeredményben újraindította a magas szintű amerikai-kínai kormányzati találkozókat, de hétfőn kijelentette, hogy nem sikerült elérnie a katonai kommunikációs csatornák újranyitását – annak ellenére, hogy korábban reménykedtek ebben. 

Blinken kétnapos pekingi útja az első Kínába tett látogatása volt a Biden-kormányzat alatt, melyre egy több mint négy hónapos, feszültségekkel teli időszak után került sor. A találkozó elhalasztása mellett a kínai védelmi minisztérium február elején visszautasította az amerikai kollégájával való telefonbeszélgetést is, miután egy állítólagos kínai kémballont fedeztek fel, majd lőttek le az amerikai légtér felett.

A két ország védelmi vezetője e hónap elején Szingapúrban részt vett egy éves rendezvényen, de hivatalos találkozót nem tartottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az USA nem akar konfliktust Kínával a lelőtt kémléggömb miatt

Bepótolja elhalasztott kínai látogatását az amerikai külügyminiszter

Blinken hazatérte után elmondta az újságíróknak, hogy a találkozók során „többször felvetette” a két ország hadserege közötti közvetlen kommunikáció szükségességét, de a kínai fél erre nem volt nyitott.

https://www.instagram.com/p/CtsEdqcAB9U/

„Úgy gondolom, hogy elengedhetetlenül fontos az ilyen jellegű kommunikáció, a hadseregek közötti kommunikáció” – mondta Blinken. „Ezt a szükségszerűséget, úgy gondolom, csak aláhúzták a közelmúltban a levegőben és a tengeren történt incidensek”.

„Ebben a pillanatban Kína nem ért egyet azzal, hogy ebben előrelépjünk” – mondta, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok továbbra is azon fog dolgozni, hogy helyreállítsa ezeket a kommunikációs csatornákat.

Biden szerint a kínai elnök egy diktátor

Az amerikaik csalódottságát jelzi az is, hogy Anthony Blinken beszámolója után, kedden Joe Biden egy kaliforniai kampányrendezvényen diktátornak nevezte Hszi Csin-pinget, ami felháborodást okozott Kínában, és egy újabb diplomáciai válságot okozhat a két ország közötti , eleve törékeny kapcsolatban.

Biden Hszi elnökkel kapcsolatos megjegyzései „nevetségesen abszurdak és felelőtlenek” voltak – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán Pekingben tartott szokásos sajtótájékoztatóján a CNBC fordítása szerint.

„Ez az alapvető tények súlyos figyelmen kívül hagyása, a diplomáciai protokoll súlyos megsértése, Kína politikai méltóságának súlyos megsértése, és nyílt politikai provokációval ér fel” – tette hozzá. „Kína határozott elégedetlenségét és határozott ellenállását fejezi ki”.

Annak eldöntését, hogy Hszi Csin-ping diktátor vagy sem, Olvasóinkra bízzuk, az azonban nyugodtan kijelenthető, hogy ellenzék nem létezik Kínában, erre pedig bizonyíték is van:

Az évente megrendezett Országos Népi Kongresszuson idén márciusban Hszi Csin-pinget 2952-0 arányban szavazták meg harmadik alkalommal is Kína vezetőjévé. Az elnöki cikluskorlátozást már 2018-ban eltörölték.

https://www.instagram.com/p/CpmB8T6OXPn/

Forrás: CNBC / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek