Megvan a szabadkereskedelmi egyezmény az EU és Új-Zéland között

Az Európai Unió és Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodást írt alá, amelynek eredményeként a kétoldalú kereskedelem egy évtizeden belül várhatóan akár 30 százalékkal, az EU éves exportja akár 4,5 milliárd euróval is növekedhet – közölte az Európai Bizottság vasárnap.

A brüsszeli közlemény szerint a megállapodásnak köszönhetően az Új-Zélandra irányuló uniós beruházások akár 80 százalékkal is nőhetnek, miközben az uniós vállalkozások vámjai évente mintegy 140 millió euróval csökkennek.

Az EU-Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodás egyebek mellett:

  • eltörli az Új-Zélandra irányuló uniós exportra kivetett valamennyi vámtarifát;
  • megnyitja az új-zélandi szolgáltatási piac kulcsfontosságú ágazatait – köztük a pénzügyi szolgáltatásokat, a távközlést, a tengeri szállítást és a kézbesítési szolgáltatásokat – az uniós vállalkozások előtt;
  • megkülönböztetés-mentes bánásmódot biztosít az uniós befektetők számára Új-Zélandon és fordítva;
  • javítja az uniós vállalkozások hozzáférését az árukra, szolgáltatásokra, építési beruházásokra és építési koncessziókra vonatkozó új-zélandi közbeszerzési szerződések esetében;
  • megkönnyíti az adatáramlást;
  • kiszámítható és átlátható szabályokat hoz létre a digitális kereskedelemre vonatkozóan;
  • biztonságos online környezetet biztosít a fogyasztók számára;
  • valamint az áruk gyorsabb áramlásának lehetővé tétele érdekében csökkenti a megfelelési követelmények és eljárások jelentős részét.

A közlés szerint Új-Zéland jelentős kötelezettségvállalásokat tett a szellemitulajdon-jogok védelme és érvényesítése iránt, az uniós normákkal összhangban.

https://www.instagram.com/p/CuegarPtlBM/

Az Európai Bizottság kiemelte: a megállapodás hatályba lépését követően az uniós mezőgazdasági termelőknek sokkal jobb lehetőségeik lesznek arra, hogy termékeiket Új-Zélandon értékesítsék, lévén az első naptól eltörlik a vámokat az olyan kulcsfontosságú uniós exportcikkekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek.

A szabadkereskedelmi megállapodás oltalomban részesíti majd az uniós borok és szeszes italok teljes jegyzékét. Emellett a 163 legismertebb hagyományos uniós termék oltalomban részesül Új-Zélandon.

A megállapodás figyelembe veszi számos mezőgazdasági termék – köztük a tejtermékek, a marha- és juhhús, illetve a csemegekukorica – uniós termelőinek érdekeit. Ezekben az ágazatokban nem lesz kereskedelmi liberalizáció; ehelyett a megállapodás csak korlátozott mennyiségben, úgynevezett vámkontingensek révén engedélyezi az Új-Zélandról származó nulla vagy alacsonyabb vámtarifás behozatalt.

Az uniós szabadkereskedelmi megállapodások történetében először az EU-Új-Zéland egyezmény külön fejezetet tartalmaz a fenntartható élelmiszerrendszerekről, külön cikket a kereskedelemről és a nemek közötti egyenlőségről, valamint külön rendelkezést a kereskedelem és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformjáról. A megállapodás a hatályba lépésekor liberalizálja a környezetvédelmi árukat és szolgáltatásokat is – tették hozzá.

A megállapodást most az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az Európai Unió Tanácsának kell elfogadnia a megkötésről szóló határozatot. Miután az EU-ban és Új-Zélandon is lezárult a ratifikációs folyamat, az egyezmény hatályba lép.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek