Az USA szerint Kína hírszerző állomást épít Kubában

Kína hírszerző képességek kiépítésére törekszik Kubában – erősítette meg a Fehér Ház hétfőn. A nemzetbiztonsági szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok Kubának is tudomására hozta aggályait Kína tevékenysége miatt.

John Kirby-t annak kapcsán kérdezték az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján, hogy a hétvégén meg nem nevezett kormányzati források az amerikai sajtóban megerősítették: Kína legalább 2019 óta hírszerző bázis létrehozásán dolgozik Kubában, mintegy 160 kilométerre az Egyesült Államok, azaz Florida állam partjaitól.

Múlt hét csütörtökön először a The Wall Street Journal napilap számolt be arról, hogy Kína és Kuba megállapodásra jutott arról, hogy Kína elektronikus lehallgató-állomást létesít a szigeten, amelyért cserébe milliárdos összeget fizet a pénzszűkében lévő kubai államnak. A lap értesülését a Fehér Ház csütörtökön még pontatlannak minősítette, majd hétvégén név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselők megerősítették az információ tartalmát.

Kirby hétfőn már úgy fogalmazott: nem újdonság, hogy Kína bővíteni igyekszik hírszerzési képességeit Kubában és másutt a féltekén. A nemzetbiztonsági szóvivő ugyanakkor egyúttal úgy fogalmazott: „világosan látszik, hogy van olyan forrás, vagy források, amelyek úgy gondolják, hogy egy ilyen jellegű értesülés nyilvánosságra hozatala haszonnal jár”, és megjegyezte, hogy az adminisztráció a hétvége során azon dolgozott a hírszerző közösséggel, hogy az értesülés egyes, „visszaminősített” részleteit közölhesse, amit meg is tett.

A Kína Kubával kapcsolatos törekvéseiről szóló értesülés nem sokkal az amerikai külügyminiszter tervezett pekingi útja előtt jelent meg. Antony Blinken a tervek szerint jövő héten utazik a kínai fővárosba, hogy az idén február óta mélypontra került amerikai-kínai kapcsolatok rendezéséről tárgyaljon. Februárban egy, – az amerikai állítás szerint – kínai hírszerző léggömb több, mint egy hétig repült az Egyesült Államok területe felett, míg a légierő vadászgépe meg nem semmisítette az ország keleti partvidéke közelében.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek