25% felett ragadt a magyarországi infláció

A múlt havi 25,4%-os értékről ugyan picit csökkent, de továbbra is 25% felett maradt az áremelkedés üteme hazánkban. Az elemzői várakozás 24,7% volt, ezt a tényadat fél százalékkal haladta meg. 

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva. A háztartási energia 43,1 százalékkal drágult, a tartós fogyasztási cikkekért 11,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 19,7, ezen belül a szeszes italok 27,4 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára 26,9 százalékkal, a  szolgáltatások díja 13,0 százalékkal emelkedett – jelentette a KSH.

A forint euróval szembeni árfolyama nem mutatott nagyobb elmozdulást az inflációs adat publikálása után, továbbra is 376 Ft környékén járnak a jegyzések.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek