Túl sok vakcinát vásárolt Csehország

Csehország eddig 21 milliárd koronáért (371,12 milliárd forint) vásárolt koronavírus elleni vakcinát, de csak hétmilliárd korona értékű oltóanyagot használt fel – közölte Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában.

Válek elmondta: a hétmilliárd korona 17 millió adag vakcinát jelent, amelyek árát az országban működő kilenc egészségbiztosító állta. A többit az államnak kellett kifizetnie. További 1,5 milliárd koronába kerültek a különféle kiegészítő, fel nem használt gyógyszerek, amelyeket kormányrendeletre a kórházaknak kellett beszerezniük.

Csehország már érdeklődik a Pfizer cég új, módosított vakcinái iránt is. Várható, hogy ezeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) napokon belül jóváhagyja. A cseh kormány 3,5 millió adagot rendelt, amelyeket az év végéig kell leszállítani. Válek szerint a koronavírus új mutációi sokkal veszélyesebbek, mint a korábbi variánsok.

Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, akinek az általa jóváhagyott járványellenes szabályok megsértéséért kellett távoznia tisztségéből, bírálta a vakcinavásárlás európai uniós szabályait. „Az EU elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk. Ez a gyakorlat az egész világon elterjedt, és szerintem rendkívül inkorrekt volt” – mutatott rá a televízióban Prymula, aki ismert járványügyi szakértő Csehországban.

Csehországban a koronavírus-járvány 2020. márciusi kitörése óta 40 787 ember halt meg a kór szövődményeiben. Jelenleg mintegy 700 személyt ápolnak a kórházakban. Országos szintű, kötelező járványellenes védőintézkedések jelenleg nincsenek érvényben, azonban a szakminisztérium és a szakértők is ajánlják a lakosságnak, hogy a kórházak, valamint az egészségügyi intézmények és idősotthonok látogatásakor viseljenek védőmaszkokat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »