Egyre súlyosabb természeti katasztrófák sújtják az USA-t

Az Egyesült Államok északnyugati részén kitelepítéseket kellett elrendelni az erdőtüzek terjedése miatt, miközben délkeleten az árvizek már Mississippi állam fővárosát fenyegetik.

Az északnyugati Oregon állam Csendes-óceánhoz közeli erdőségeiben, Josephine megyében az erős szél miatt egyetlen nap alatt – péntekről szombatra – megháromszorozódott a tűz által érintett terület nagysága, és megközelítette a 4500 hektárt. A körzeti rendőrség otthonaik elhagyására szólította fel a terület lakosait, életveszélyre, illetve arra hivatkozva, hogy a mentőegységek nem biztos, hogy meg tudják közelíteni az otthonokat, ha azokat elérik a lángok. Kate Brown, Oregon kormányzója életbe léptette a tűz-vészhelyzeti tervet, ami anyagi forrásokat biztosít a lángok elleni védekezéshez.

A területen egy villámcsapás lobbantotta lángra az erdőt augusztus 17-én. Oregon állam több területén összesen 30 helyen küzdenek a lángokkal.

https://www.instagram.com/p/Chp0WBMOTDR/

Az ország délkeleti részén, Mississippi államban a rendkívüli áradások miatt kellett vészhelyzetet hirdetni. Az államot kettészelő Pearl folyó már számos házat és üzletet elöntött, több helyen kellett kitelepíteni a lakosságot. Az állam fővárosában Jacksonban hétfőre várják a folyó tetőzését, a két évvel ezelőtti árvízszint közelében, ami azt jelenti, hogy a belváros utcáit is elönti majd a folyó.

Tate Reeves kormányzó szombaton rendkívüli állapotot hirdetett, és egyelőre arra szólította fel a város veszélyeztetett részein élőket, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására. A figyelmeztetés szerint üzleti és lakónegyedek egyaránt veszélyben lehetnek. A helyi hatóságok homokzsákokat osztottak ki a lakosoknak, és arra kérték őket, hogy azokkal vegyék körbe ingatlanjukat.

https://www.instagram.com/p/ChydxS6MaWX/
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek