Csehországban is újra felívelőben van a járvány

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban; az elmúlt hét nap alatt 14 710 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, mintegy 4500-zal többet, mint az előző héten – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb adatokból.

Megnőtt – és április vége óta most a legmagasabb – a kórházban kezelt betegek száma; jelenleg több mint 730 ember szorul ellátásra, ami egyharmaddal több, mint az egy héttel ezelőtti adat. Július elején a kórházi betegek száma 220 körül mozgott. Az orvosok 29 ember állapotát minősítették súlyosnak, ez a duplája az egy héttel ezelőtti adatnak.

A legrosszabb helyzet Prágában van, ahol jelenleg százezer lakosra már 2227 igazolt fertőzött jut. A legjobb helyzet az észak-csehországi Libereci régióban van, ahol százezer lakosra 83 fertőzött jut. Az országos átlag 138.

Az orvosok szerint a nyári koronavírus-hullám fertőzéseit túlnyomó többségben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsa okozza. Szakértői várakozások szerint a nyári Covid-hullám július végén, augusztus elején tetőzhet Csehországban. Általános vélemény, hogy a valóságban több a fertőzés, mint amit a vizsgálatok kimutatnak, a tesztek száma ugyanis bár mérsékelten növekszik, csak napi tízezer körül mozog, ami aránylag alacsonynak mondható.

A koronavírus-járvány kitörése, tehát 2020 március eleje óta 3,96 millió igazolt fertőzést mutattak ki Csehországban, ezek közül mintegy 280 ezer esetben ismételt megbetegedésről volt szó. A Covid-19-cel összefüggő szövődményekben eddig 40 380 ember vesztette életét.

A 10,7 milliós országban eddig 6,9 millióan vették fel a fertőzés elleni védőoltást, közülük 4,26 millióan a harmadik adagot is. Keddtől a negyedik oltás felvétele is lehetséges; ezzel eddig mintegy 13 ezer személy élt.

Országos védőintézkedések egyelőre nincsenek, és a szaktárca nyilatkozata szerint ezek bevezetését pillanatnyilag nem is tervezik. Számos helyen – például az egészségügyi intézményekben, idősotthonokban – azonban ajánlják, sőt olykor meg is követelik az arcmaszkok használatát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek