Júliusban kezdi hivatali idejét Hongkong új kormányzója

Átvette hivatalos kinevezését hétfőn Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnöktől John Lee, Hongkong leendő új kormányzója – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Lee Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, aki “teljes bizalmáról” biztosította a leendő hongkongi kormányzót. Az egyetlen jelöltként induló Lee-t május 8-án választotta meg a hongkongi választási bizottság.

A 64 éves Lee július elsejével kezdi meg ötéves hivatali idejét, váltva a posztról távozó Carrie Lamet. Lam 2017 óta áll Hongkong élén, visszalépéséről szóló döntését pedig családi okokkal indokolta.

A kínai elnök méltatta a rendőrből politikussá előlépett Lee hozzájárulását a nemzetbiztonság, valamint Hongkong fejlődése és stabilitása védelméhez. Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven keresztül állt a hongkongi biztonsági hivatal élén. A 2019-es, hongkongi kormányellenes tüntetéshullám idején az ő irányítása alatt zajlottak a demonstrációk felszámolására irányuló rendőri akciók, amelyek során a hongkongi rendőrök gyakran könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen.

Lee beiktatása egybeesik majd Hongkong brit gyarmati uralom alól a kínai anyaországhoz történt visszatérésének 25. évfordulójával. Ez az évforduló egyúttal annak az ötven évre szóló megállapodásnak a félidejét is jelenti, melyben Peking az “egy ország, két rendszer” elve alapján nagyobb szabadságjogokat ígért Hongkongnak 2047-ig. Hszi hétfőn az elv fenntartásának szándékát is megerősítette.

A hongkongi kormányzóválasztás több nemzetközi bírálatot kapott. Az Európai Unió a választás kapcsán sajnálatát fejezte ki a demokratikus elvek és a politikai pluralizmus megsértése miatt, tekintettel arra, hogy a hongkongi választási bizottság tagjait azt követően jelölték ki, hogy a pekingi központi kormányzat átalakította a hongkongi választási rendszert.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »