Kína-barát kormányzót „választott” Hongkong

John Lee-t, Hongkong korábbi második emberét választották meg vasárnap a város kormányzói posztjára, miután egyedüli jelöltként indult a tisztségért.

A 64 éves Lee 1416 szavazatot kapott az 1461 tagú választási bizottságtól, melynek tagjait azt követően jelölték ki, hogy a pekingi központi kormányzat átalakította a hongkongi választási rendszert, biztosítva, hogy a bizottságban csak „hazafiak” kaphatnak tagságot. Az új kormányzó július elsejével kezdheti majd meg ötéves hivatali idejét, leváltva a posztról távozó Carrie Lamet. Lam 2017 óta áll Hongkong élén, visszalépéséről szóló döntését pedig családi okokkal indokolta.

https://www.instagram.com/p/CdU9pGQPLBh/

Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven át állt a hongkongi biztonsági hivatal élén. Főtitkári kinevezését három hónappal azután kapta, hogy Carrie Lam tavaly márciusban tájékoztatta a központi kormányzatot visszalépési szándékáról.

Lee beiktatása egybeesik majd Hongkong a brit gyarmati uralom alól a kínai anyaországhoz való visszatérésének 25. évfordulójával. Ez az évforduló egyúttal annak az ötven évre szóló megállapodásának a félidejét is jelenti, melyben Peking az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyobb szabadságjogokat ígért Hongkongnak 2047-ig.

A rendőrből politikussá előlépett Lee a 2019-es, kormányellenes hongkongi tüntetéshullám idején még a biztonsági hivatal vezetőjeként szolgált, vagyis az ő irányítása alatt zajlottak a demonstrációk felszámolására irányuló rendőri akciók, amelyek során a hongkongi rendőrök gyakran könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »