2018 óta első ízben kamatot emelt a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben kamatot emelt: az irányadó kamat sávját 0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra növelte.

A 2018 decembere óta első kamatemelés előtt az infláció négy évtizede nem látott szintre, 7,9 százalékra emelkedett februárban.

A Fed kamatdöntő tagjainak várakozása szerint a decemberben becsült három helyett az idén akár hét alkalommal is emelhetnek kamatot, amelynek szintje 2022 végére elérheti az 1,876 százalékot. Jövőre további négy növelés várható, amivel elérhetik a 2008 márciusa óta legmagasabb, 2,8 százalékot. Mindez persze azzal jár, hogy emelkednek a jelzáloghitelek, a hitelkártyák és az autóvásárlási hitelek kamatai is.

Jerome Powell, a Fed elnöke szerint a tervezett kamatemelések annyira megemelnék a hitelfelvétel költségét, ami lassíthatja a gazdasági növekedést és ezzel együtt az inflációt, de nem olyan jelentősen, hogy recesszióba taszítsa a gazdaságot.

A Fed ugyancsak szerdán 2,6 százalékról 4,3 százalékra módosította az idei inflációs előrejelzését, a jövő évit 2,3 százalékról 2,7 százalékra, a 2024. évit pedig 2,1 százalékról 2,3 százalékra emelte. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény inflációs célja 2 százalék.

A Fed jelentősen, az eddig várt 4 százalékról 2,8 százalékra rontotta az amerikai GDP idei növekedésére adott előrejelzését, a jövő évit viszont 2,2 százalékon tartotta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »