A képviselőházon már átment a Biden-csomag

Hosszú hetek vitái után az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken elfogadta Joe Biden amerikai elnök 1750 milliárd dolláros szociális- és klímavédelmi csomagját.

A képviselőházban többségben lévő demokraták 220:213 arányban fogadták el a tervezetet, amelyet még a szenátusnak is meg kell szavaznia. Jared Golden, Maine állam demokrata képviselője csatlakozott a javaslatot ellenző republikánushoz, és nemmel szavazott.

A voksolást csak fél nappal az eredetileg tervezett időpont után tudták megtartani. A késedelmet az okozta, hogy Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője csütörtök este nyolc órán keresztül tartott  beszéddel tiltakozott a törvényjavaslat ellen. McCarthy többek között arra figyelmeztetett, hogy a csomag gazdasági hullámvölgybe juttatja az országot.

A Biden-kormány október végén terjesztette a kongresszus elé a kompromisszumos, felére csökkentett, 1750 milliárd dolláros szociális csomagot. A demokraták progresszív és centrista politikusai közötti ellentétek miatt nem tudtak megegyezni a 3500 milliárd dolláros korábbi tervekről.

Az egyebek között családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket tartalmazó terv – amelyet a Biden-kabinet az amerikai történelem egyik legnagyobb adóemeléséből finanszírozna – jelentősen megváltozott az utóbbi hetek egyeztetéseit követően:

  • kikerült a csomagból Biden azon terve, miszerint két évre tandíjmentessé tették volna a közösségi felsőoktatási intézményeket;
  • nem szerepel benne a korábban beharangozott 12 hetesre tervezett fizetett szabadság, illetve családi betegszabadság sem;
  • az új javaslat az eredetileg szintén a tervek között szereplő, úgynevezett Medicare szövetségi egészségbiztosítási program kibővítését sem tartalmazza;
  • illetve a tiszta villamosenergia-program – amely pénzügyi támogatást nyújtott volna az elektromos közműszolgáltató vállalatoknak, hogy beszüntessék a fosszilis tüzelőanyagok használatát – szintén kimaradt a tervezetből.

Az új, 1750 milliárd dolláros tervezet szerint többek között 2022-ig meghosszabbítanák a gyermekek után járó adókedvezményt, illetve ingyenes óvodai ellátást biztosítanának a 3 és 4 éves gyermekek számára. Ezen kívül a Biden-kabinet 100 milliárd dollárt költene a bevándorlók felzárkóztatására és jogi képviseletére, valamint a menekültügyi- és határvédelmi rendszer fejlesztésére, 500 milliárd dollárt pedig az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre.

https://www.instagram.com/p/CV3zNYxv26j/

A kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzése szerint a csomag nagyjából 160 milliárd dollárral növelné a hiányt a következő évtizedben. A republikánusok még a szavazás előtt felhívták a figyelmet, hogy a kimutatás ellentmond Biden korábbi ígéretének, aki azt mondta: a szociális- és klímavédelmi csomag nem növeli majd a hiányt.

„Biden elnök többször ismételt állításával szemben, miszerint ez a törvényjavaslat nulla dollárba fog kerülni, valójában milliárdokat fogunk fizetni érte” – hívta fel a figyelmet Tom Cole, Oklahoma állam republikánus képviselője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke szerint a csomag egy „látványos program” az egészségügyet, a családgondozást és az éghajlatváltozást érintő intézkedésekkel. „Ezek jelentős változást hoznak majd amerikaiak millióinak életébe” – tette hozzá.

A törvényjavaslatot a szenátusnak is el kell fogadnia, amely várhatóan csak a hálaadás ünnepe miatti szünet után tárgyal majd a csomagról. „A lehető leggyorsabban intézkedünk, hogy ez a törvényjavaslat Biden elnök asztalára kerüljön, és segítséget nyújtsunk a középosztálybeli családoknak” – jelentette ki pénteken Charles Schumer, az amerikai szenátus többségi, demokrata párti vezetője.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »