Rekordszámú új fertőzött Németországban, szigorítások jönnek

A csütörtöki adatok szerint ötvenezernél is több ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban egy nap alatt, a napi új esetek száma így több mint tízezerrel haladta meg az előző rekordot. A járvány rohamos erősödése miatt rövidesen új szabályokat vezetnek be minden tartományban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 50 196 fertőződést regisztráltak. Az eddigi csúcs 39 676 eset volt, ezt szerdán jegyezték fel.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált esetek százezer lakosra vetített száma – szintén rekordot döntött, 249,1-re emelkedett a szerdán 232,1-en beállított előző csúcsról.

A járvány negyedik hullámának erősödése miatt több hónap kihagyás után ismét tanácskozást tartanak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői – jelentette be a szövetségi parlamentben Olaf Scholz ügyvezető alkancellár, akit a következő kormány megalakítására készülő pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – tervei szerint december elején a parlamentben megválasztanak kancellárnak.

A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy a közösségi maszkviselés és a társas távolságtartás alapszabályának betartása mellett az a legfontosabb, hogy minél többen beadassák a vírus okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, az oltással már rendelkezők pedig az emlékeztető oltást. Mint mondta, el kell indítani „egy nagy, közös kampányt, hogy az emberek beoltassák magukat”.

Ezért mindenütt újra megnyitják a tartományi fenntartású oltási központokat – többnyire sportcsarnokokban vagy konferenica-központokban kialakított óriási oltópontokat, amelyeken naponta több ezer adag vakcinát adnak be -, és a  vírus terjedésének jobb nyomonkövetése érdekében ismét ingyenessé teszik az antigén gyorsteszt szolgáltatást.

Németországban a járványügyi védekezés alapja – a maszkviselés és a távolságtartás mellett – az úgynevezett 3G-szabály. Ez a szabály – amelynek elnevezését a „beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték – előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt lelet birtokában. A 3G-szabály szigorított változata a 2G-szabály, amely szerint csak az oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben. Ez azt jelenti, hogy az oltatlanokat kitiltják például a vendéglőkből és a kulturális intézményekből.

Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz elmondta, hogy az SPD, a Zöldek és az FDP közös törvényjavaslata szerint a munkahelyeken kötelezővé teszik a 3G-szabályt, az idősotthonokban és bentlakásos ápolási otthonokban pedig minden dolgozót minden nap tesztelni kell majd, függetlenül attól, hogy kapott-e már oltást.

A kormányzásra készülő pártok javaslatának további fontos eleme, hogy a tartományi kormányok saját hatáskörben bevezethetik a 2G-szabályt – ismertette az ügyvezető alkancellár.

A Bundestag várhatóan november 18-án, a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat pedig november 19-én szavaz a hárompárti javaslatról. Az új szabályozással november 25-től megszűnik a járvány miatt tavaly márciusban bevezetett kivételes jogrend, amely lehetőséget biztosított a szövetségi kormánynak és a tartományi kormányoknak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegyék meg a lakosság megvédéséhez szükséges intézkedéseket.

A 2G-szabályt a 16 tartomány közül a legsúlyosabb helyzetben lévő Szászország vezetése már hétfőn bevezette, Berlinben pedig november 15-én lép életbe. A szigorítást több további tartományban is tervezik.

Az RKI adatai szerint az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 894 250 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 235 halálesetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma így 97 198-ra emelkedett. A Covid-19 ellen teljes oltással 56 millió ember – a lakosság 67,3 százaléka – rendelkezik Németországban.

Újra berobbant a járvány Németországban

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »