Bulgária megszenvedi az alacsony átoltottságot

A hivatalos adatok szerint a szokásosnál több mint 50%-kal többen vesztették életüket szeptemberben Bulgáriában, így az Európai Unió legkisebb átoltottsággal rendelkező országát sújtotta a legsúlyosabban a nyár végén újjáéledő koronavírus-járvány.

Az Eurostat jelentése szerint – amely a pandémia előtti szintekkel hasonlítja össze a szeptemberi adatokat – Bulgáriában volt a legmagasabb a halálozási többlet az EU-ban. Ezt követi Litvánia, Görögország és Románia, amelyek esetében egyaránt 30% feletti növekményről beszélhetünk.

A legalacsonyabb emelkedést Liechtensteinben, Belgiumban és Svédországban mérték.

A járvány előtti adatokhoz képest ennyivel emelkedett szeptemberben a halálesetek száma az ábrán szereplő országokban. Forrás: Eurostat / Reuters

Szeptember óta a járvány Európa-szerte súlyosbodik, rendre dőlnek meg a napi fertőzésszámok.

Bulgáriában az elmúlt hetekben többször is megdőlt a Covid-halálesetek száma. A Statista jelentése szerint az országban a múlt héten mindössze 44 oltást adtak be 100 főre vetítve, ami a legalacsonyabb az európai országok közül.

A halálesetek magas száma és a lakosság átoltottsága közti kapcsolat máshol is megfigyelhető: Romániában ugyebár – ahol a második legalacsonyabb az oltási arány az EU-ban, és ahol az idősek különösen érintettek – szintén magas halálozási többletről beszélhetünk.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió egészét nézve 12%-kal többen vesztették életüket szeptemberben, mint a járvány előtti időszakban. Ez a mutató egyébként tavaly novemberben volt a maximumon; akkor 40%-os uniós többletet mértek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek