A klímaváltozás a barlangrajzokat sem kíméli

A régészek és történészek arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés hatására egyre súlyosabbá váló történések – a partvidékek eróziója, az áradások, a tüzek, a ciklonok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek – már most súlyos károkat okoztak több tízezer éven át megőrződött sziklarajzokban – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Az ausztráliai Adelaide-ben lévő Flinders Egyetem az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi tanácsadó testülete (IPCC) által idén kiadott hatodik értékelő jelentésre reagálva tartott kedden szimpóziumot. A jelentés arra figyelmeztetett, hogy a globális hőmérséklet több mint 1,5 Celsius-fokos emelkedésével megnövekszik a szélsőséges időjárási jelenségek száma. Bizonyos változások viszont már most elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok – emelte ki a beszámoló.

Daryl Wesley, a Flinders Egyetem régésze Ausztrália egyik legsúlyosabb trópusi ciklonjáról, a kontinens északi részén 2006-ban pusztított Monicáról elmondta, hogy az egy ötven kilométer széles sávban gyakorlatilag lerobbantotta a fák felét, egy részüket sziklaalkotásokra lökte és tönkretette azokat. Ezután tűz támadt, amely a Monica által hátrahagyott égéstermékek miatt nagyon intenzív volt. A kövekre festett rajzok gyakran homokkőre készültek, amely sok vizet képes felszívni. A tűz hője miatt a víz felhevül és kitágul, majd felrobbantja a kőzetet, így megsemmisülnek a sziklarajzok.

Wesley, aki dokumentálta az elmúlt 56 év változásait, úgy véli, már egy sor műalkotást tettek tönkre környezeti és emberi tényezők, de a klímaválsággal tovább súlyosbodik a helyzet.

https://www.instagram.com/p/CMonQpnDTT5/

A Griffith University régésze, Jillian Huntley felfedezte, hogy a világ legrégebbi festményeiben a változó időjárás hatására összehúzódó és kitáguló sókristályok miatt összeomlanak a kőzetek.

Huntley sziklarajzokat tanulmányoz az ausztrálázsiai monszun régióban, amely Ausztrália északi részétől Indonéziáig húzódik. Elmondása szerint a só okozta jelenség Ausztrália északi területein és a nyugati Pilbara régióban is megfigyelhető. A klímaváltozás felgyorsítja a kristályosodás folyamatát, amely a trópusokon súlyosabban megmutatkozik – emelte ki a szakember.

Az itteni hőmérséklet-emelkedés háromszoros a világ többi részéhez képest. A 2,4 Celsius-fokos melegedés 6 Celsius-fokot jelent a trópusokon, ami katasztrofális” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »