Március óta nem volt ennyi új fertőzött Magyarországon

Meghalt 178, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 265 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte szerdán a koronavirus.gov.hu. Ez március vége óta a legmagasabb napi adat.

A kormányzati portálon azt írták: 976 432-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 32 514 ember, a gyógyultak száma 828 535-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 115 383. Kórházban 5852 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 46 530-an vannak, a mintavételek száma 7 909 782.

Kiemelték, hogy az ország a járvány negyedik hullámának felszálló ágában van; a kormány és az operatív törzs is figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

A legfontosabbnak azt nevezték, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást, hiszen ez adja a legerősebb védelmet a betegség súlyos lefolyása ellen. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb – fűzték hozzá.

A járvány negyedik hullámának megfékezéséért és az átoltottság növeléséért november 22-28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon; azon a héten az oltatlanok akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is mehetnek oltásra. Ebben az esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik.

A kormányzati portál emlékeztetett arra, hogy novembertől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a kormányablakokban és a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon, valamint az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a védőoltás után kialakuló védettség  – minden vakcina esetében – néhány hónap elteltével gyengül, ezért a vírus elleni erősebb védelemért minden 18 év felettinek, akit már több mint négy hónapja oltottak, javasolt a harmadik oltás.

A Reuters megjegyzi, hogy a napi mutató közeledik a járvány harmadik hulláma alatt elért 11 265-ös csúcshoz, mégpedig egy olyan országban, ahol alig vannak érvényben korlátozások, és ahol az oltások aránya az Európai Uniós átlag alatt van.

Szeptember óta a járvány Európa-szerte súlyosbodik, rendre dőlnek meg a napi fertőzésszámok. Magyarországon sincs ez másképp; mindössze egy hete még 8000 feletti esetszámról számoltunk be. Az is tény, hogy miközben a szomszédos országok egymás után vezetnek be korlátozásokat – például Szlovákia csütörtökön dönt szigorúbb járványügyi intézkedésekről, Ausztria pedig hétfőtől karanténra kötelezi mindazokat, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen -, a magyar kormány egyelőre nem szigorít.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek