Korona körkép: aggasztóak az európai adatok

Európa ismét a koronavírus-járvány egyik „epicentruma” – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), lévén a megbetegedések száma az egész kontinensen rohamosan növekszik. A szervezet európai vezetője, Hans Kluge sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Európában körülbelül félmillió haláleset várható februárig.

Kluge mindezért az elégtelen vakcinafelvételt tette felelőssé. „Meg kell változtatnunk a taktikánkat, mégpedig a Covid-19 hullámaira való reagálástól kezdve egészen annak megakadályozásáig” – mondta.

Az elmúlt hónapokban az oltási kampányok Európa-szerte lelassultak. Bár vannak üde színfoltok – például Spanyolországban több mint 37,3 millióan kapták meg eddig a vakcina mindkét dózisát; a teljes lakosság átoltottsága 78,7 százalékos, a jelenleg oltható, 12 év felettieket tekintve pedig 88,7 százalék – sok helyütt nagyon fel kéne pörgetni a vakcinációt: Franciaországban és Németországban 68, illetve 66 százalékos az átoltottság, míg néhány közép- és kelet-európai országban még alacsonyabb. 2021 októberéig az oroszok mindössze 32%-a kapta meg mindkét oltást.

A WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai vezetője, Maria Van Kerkhove elmondta, hogy az elmúlt négy hétben a megbetegedések száma 55%-kal emelkedett Európában, annak ellenére, hogy „bőséges oltóanyag és eszköz áll rendelkezésre”. De nézzük meg a pontos számokat:

  • Németországban pénteken második napja regisztráltak rekordszámú új megbetegedést; a csütörtöki csaknem 34 ezer után pénteken 37 ezer esetről számoltak be. A 100 ezer lakosra vetített új megfertőződések száma 169,9, ami magasabb, mint áprilisban. A német közegészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy a fertőzés negyedik hulláma nagyszámú halálesethez és az egészségügyi rendszerre nehezedő nagymértékű nyomáshoz vezethet. Az elmúlt 24 órában 154 halálesetet regisztráltak, szemben az egy héttel ezelőtti 121-gyel. Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) munkatársa félelmetes számokról beszélt csütörtökön. „Ha most nem teszünk ellenintézkedéseket, a negyedik hullám még több szenvedést fog hozni” – fogalmazott. A be nem oltottak között több mint hárommillióan 60 év felettiek, ők különösen veszélyeztetettek.
  • A halálos áldozatok számának legdrámaibb növekedése Oroszországban és Ukrajnában volt az elmúlt héten: több mint 8100-an, illetve 3800-an vesztették életüket a járvány következtében. Mindkét országban nagyon alacsony az átoltottsági arány, ráadásul Ukrajna rekordszámú, 27 377 új esetet jelentett az elmúlt 24 órában.
  • Ezen a héten Romániában is megdőlt a halálozási rekord; 24 óra alatt, 591-en haltak meg, míg Magyarországon a napi új fertőzöttek száma több mint kétszeresére, 6804-re nőtt az elmúlt héten. A maszkviselés csak a tömegközlekedési eszközökön és a kórházakban kötelező.
  • Ezen a héten a holland kormány bejelentette, hogy számos nyilvános helyen újra bevezetik a maszkviselést és a kötelező távolságtartást, mivel kiderült, hogy a kórházi felvételek száma egy hét alatt 31%-kal nőtt.
  • Lettország hétfőtől három hónapos rendkívüli állapotot vezet be a fertőzöttség rekordszintje miatt.
  • Horvátországban 6310 új esetet regisztráltak csütörtökön, ami az eddigi legmagasabb adat. Szlovákia a második legmagasabb esetszámot jelentette, miközben a csehországi számok is visszatértek a tavasszal tapasztalt szintre.

Azokban az országokban azonban, ahol a legmagasabb az átoltottság, a fertőzések száma még mindig viszonylag alacsony:

  • Olaszországban az egyik legmagasabb a 12 éven felüliek beoltottsági aránya, de még itt is 16,6%-kal nőtt az új esetek száma az elmúlt héten.
  • A portugál fertőzések száma szeptember óta először emelkedett 1000 fölé.
  • Spanyolország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem nőtt a megbetegedések száma.

Számos szakértő és a WHO több munkatársa arra figyelmeztetett, hogy bár sokan azt hiszik, a járvány véget ért, és „elég még néhány embert beoltani”, ez a valóságban nagyon nincs így. A tél ismét kritikus lehet, ezért mindenkit arra kérnek, mielőbb vegye fel az oltást. Az alábbi videóban Jonathan Van-Tam professzor, Anglia főorvos-helyettese mondja el véleményét a témáról:

Forrás: BBC / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »