Álhírrel próbálják provokációra ösztönözni a migránsokat a lengyel határon

Szombat este Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében megírta: a határon táborozó migránsok körében olyan értesülés terjed, hogy Lengyelország beleegyezett egy Németországba irányuló folyosó megnyitására. „A készülő provokáció kapcsán” a migránsok SMS-ben angol nyelvű figyelmeztetést kapnak a lengyel kormány biztonsági központjától, amelyben az olvasható, hogy ne adjanak hitelt e híresztelésnek.

Az SMS egy linket is tartalmaz egy öt nyelven – ezen belül arabul – megfogalmazott, részletesebb szöveghez, amely szerint a migránsok között terjesztett álhír arról is szól, hogy a folyosót hétfőn nyitnák meg, és ekkor a fehérorosz határhoz németországi buszok érkeznének a migránsokért. Az álhír terjesztői arra számítanak, hogy a lengyel határ megostromlására késztethetik a migránsokat – olvasható a figyelmeztetésben.

Újabb migránscsoportok próbáltak átkelni a határon

Két újabb migránscsoport próbált átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon – közölte vasárnap reggel a határ őrzésében segítő lengyel rendőrség szóvivője. Az egyik, ötvenfős csoportból huszonkét iraki állampolgárt őrizetbe vettek.

Az első kísérlet szombat este, a lengyel-fehérorosz határszakasz középső részén, Klukowicze település közelében történt, ahol több tucat migráns próbált áttörni a határkerítésen, mintegy további száz külföldi pedig a közelben várakozott.

A Podlasiei Vajdaság rendőrségi szóvivője, Tomasz Krupa vasárnap reggel közölte: a helyszínen beavatkozó rendőröket a migránsok kövekkel dobálták meg, egy rendőr könnyebben megsérült.

A másik esetben a Klukowiczétől északra, mintegy harminc kilométerre fekvő Dubicze Cerkiewne község közelében mintegy 50 migráns jutott át Lengyelország területére. A térségben szolgáló rendőrök feltartóztattak 22 iraki állampolgárt, átadták őket a határőrségnek – közölte Krupa. A migránscsoport többi tagjának további sorsáról nem számolt be.

Lengyel hatósági értesülések szerint a fehérorosz határszakasz mentén jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, akik hétfő óta többször próbáltak tömegesen átjutni a határon.

https://www.instagram.com/p/CWN8RahoY9r/

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »